Finále hokejového MS 20: Češi byli blízko zlatu, domácí Kanadě podlehli až v prodloužení

Dylan Guenther střílí vítězný gól finále MS juniorů mezi Kanadou a Českem.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

6. ledna 2023 8:44

S jistotou medaile nastupovali čeští junioři do nočního finále juniorského MS v Kanadě, mohli však stále ještě usilovat o zlato. Navzdory dlouho nepříznivému vývoji závěrečného zápasu byli blízko triumfu, domácí výběr rozhodl až v prodloužení hraném 3 na 3.

Javorové listy přitom měly vývoj dlouho ve svých rukou, čtyřicet minut nebylo pochyb o tom, že jsou lepším týmem na ledě v Halifaxu. Kanadští hokejisté trpělivě budovali náskok, v každé z prvních dvou třetin vstřelili gól. Čeští mladíci ale ve třetím dějství během pár desítek vteřin vyrovnali.

Gólový účet zápasu orámoval Dylan Guenther, který ve 13. minutě v přesilovce otevřel skóre, když překonal brankáře Tomáše Suchánka. Ten se pak sice zotavil z nepříjemného střetu v brankovišti, v 25. minutě ho ale parádním backhandem prostřelil také Shane Wright.

Svěřenci trenéra Radima Rulíka se však nevzdali. Po 53 minutách pálil do brankové konstrukce Eduard Šalé, puk se odrazil k Jiřímu Kulichovi, který jej pohotově dorazil do sítě. Za pár desítek sekund navíc šťastně vyrovnal Jakub Kos.

Junioři pak v samém závěru normální hrací doby sahali po rozhodnutí, ale kanadský brankář proti tlaku obstál. Po třetí siréně se šlo do tří, přičemž čeští hráči v 67. minutě propadli a umožnili situaci dva na jednoho, kterou přesně zakončil Guenther a rozpoutal kanadskou euforii.

Témata: Hokej MS hokej