Formule 1: Velkou cenu Belgie vyhrál úřadující mistr světa Max Verstappen

Max Verstappen

Autor: ČTK

28. srpna 2022 18:26

Velkou cenu Belgie formule 1 po suverénním výkonu vyhrál úřadující mistr světa Max Verstappen z Red Bullu, přestože odstartoval až ze 14. místa.

Verstappen vyhrál sobotní kvalifikaci, ale po penalizaci za výměnu motoru o pole position přišel. Dnes však potvrdil nadvládu v této sezoně. Ve 14. závodu si připsal deváté vítězství a upevnil si vedení v průběžném pořadí.

Na druhém místě skončil se ztrátou 18 sekund jeho kolega z Red Bullu Sergio Pérez a posunul se na druhé místo šampionátu. Třetí byl po startu z prvního místa Carlos Sainz z Ferrari, který zaostal o dalších deset sekund.

Verstappen se už v prvním kole posunul na osmé místo, v osmém byl třetí a ve 12. okruhu šel do čela. Na první místo se bez potíží vrátil i po zastávce v boxech a poté už pouze navyšoval náskok.

Čtyřiadvacetiletý nizozemský pilot vyhrál potřetí za sebou a ze 14. nebo horší příčky na startu vyhrál jako první jezdec po čtyřech letech. Naposledy se to povedlo v roce 2018 Lewisi Hamiltonovi z Mercedesu ve Velké ceně Německa.

V průběžném pořadí má Verstappen na kontě 284 bodů a míří za obhajobou titulu. Na druhé místo si polepšil Pérez se ziskem 191 bodů. Na třetí místo po dnešní šesté příčce klesnul Charles Leclerc z Ferrari se 186 body.

Témata: Formule 1 Max Verstappen (jezdec F1)