Formule 1: Velkou cenu Španělska vyhrál po odstoupení Leclerca Verstappen

Max Verstappen při GP Španělska

Autor: ČTK

22. května 2022 19:04

Nizozemský jezdec Max Verstappen vyhrál Velkou cenu Španělska formule 1 a po odstoupení Charlese Leclerca kvůli technickým potížím na jeho ferrari se dostal poprvé v sezoně do čela mistrovství světa.

Úřadující šampion z týmu Red Bull vyhrál i přes problémy s takzvaným DRS před týmovým kolegou Sergiem Pérezem a Georgem Russellem z Mercedesu. Rodák z Hasseltu vede šampionát o šest bodů.

Vítěz kvalifikace a dosavadní lídr MS Leclerc musel odstoupit z vedoucí pozice kvůli poruše motoru ve 27. kole. Monacký pilot nedokončil závod F1 poprvé v sezoně.

Čtyřiadvacetiletý Verstappen vyhrál čtvrtý závod v sezoně a třetí za sebou. Celkem vybojoval 24. triumf v kariéře a na trati v Barceloně uspěl podruhé. Předtím se mu to podařilo před šesti lety, kdy se stal ve věku 18 let a 228 dní nejmladším vítězem závodu F1 v historii. Tento rekord drží dosud.

Start vyšel nejlépe Leclercovi, který se udržel ve vedení před Verstappenem. Naopak Sainz se propadl ze třetí příčky na pátou. Hned za španělským jezdcem se dostali do kontaktu sedminásobný mistr světa Lewis Hamilton s Kevinem Magnussenem, oba museli na opravu do boxů a vrátili se na chvostu pole.

Sainzovi se dál nedařilo a v sedmém kole vyjel po smyku mimo trať. O dvě kola později doplatil ve stejném místě na větrný poryv také Verstappen a klesl na čtvrté místo. Přestože se Nizozemec vrátil zpět do boje o čelní příčky, měl stejně jako v kvalifikaci potíže se systémem DRS a nemohl se dlouho dostat před druhého Russella.

Klíčový moment přišel ve 27. kole, kdy vedoucí Leclerc ztratil nečekaně výkon ve svém ferrari a musel odstoupit. Red Bull zareagoval druhou zastávkou pro Verstappena, který obul nejměkčí směs pneumatik. Za Russella se tak dostal Pérez, který jej díky fungujícímu DRS brzy předjel.

Úřadující šampion Verstappen zajížděl jedno nejrychlejší kolo za druhým a brzy se dotáhl opět k Russellovi. Ten se vzájemnému souboji ve 37. kole vyhnul a zajel do boxů pro novou směs. O osm kol později tak učinil znovu i Verstappen, díky zvolené strategii se ale už vrátil před britského pilota na druhém místě.

Vedení Red Bullu dalo poté Pérezovi příkaz, aby pustil Verstappena před sebe. Mexičan to ve vysílačce označil za nespravedlivé, později se ale týmovému povelu podvolil.

Témata: Formule 1 Max Verstappen (jezdec F1)