David Pastrňák opět ovládl anketu Zlatá hokejka! Už popáté!

David Pastrňák. 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. srpna 2021 9:37

Útočník David Pastrňák vyhrál popáté za sebou tradiční anketu Zlatá hokejka o nejlepšího českého hokejistu sezony. Kanonýr Bostonu se stal prvním hráčem v historii, jemuž se to podařilo. Druhý byl vítěz Stanley Cupu s Tampou Bay Ondřej Palát, třetí další útočník a Pastrňákův spoluhráč z Bostonu David Krejčí.

Pětadvacetiletý havířovský rodák Pastrňák vyhrál 53. ročník ankety jen o 20 bodů, což je nejmenší náskok od začátku jeho vítězné šňůry v roce 2017, kdy na trůnu vystřídal stále hrající legendu Jaromíra Jágra. S ním držel do dneška společně dosavadní rekord čtyř vítězství v řadě. Jágrovi se to podařilo v letech 2005 až 2008. Třetí Krejčí zůstal zpět o dalších 134 bodů.

Pastrňák vyhrál všechna tři kola hlasování, ale o jeho úspěšné obhajobě rozhodly pouze hlasy získané ve 3. kole, které určovaly pořadí ve finálové desítce. S počtem pěti prvenství se odpoutal od Vladimíra Martince a vyrovnal se jiné legendě českého hokeje a dalšímu olympijskému vítězi z Nagana vedle Jágra - brankáři Dominiku Haškovi. Jágr přehledu vítězů nadále jasně vládne s 12 triumfy.

Pastrňák obhájil vítězství přes nelehkou sezonu. Do základní části, která byla následkem pandemie koronaviru zkrácena z 82 pouze na 56 utkání, naskočil později kvůli zářijové operaci kyčle a následné rekonvalescenci. I když neprožil statisticky tak oslnivou sezonu jako tu předchozí, v níž vyhrál jako nejlepší střelec NHL Maurice Richard Trophy, byl třetím nejproduktivnějším hráčem Bruins.

Témata: David Pastrňák