Roman Prymula: Co říká na počty nakažených a jaké varianty covidu se šíří?

Roman Prymula

Autor: Jan Hrabě

3. listopadu 2023 11:10

Experti už neváhají hodnotit probíhající podzimní vlnu šíření covidu-19. Z oficiálních údajů je sice patrný pozvolný nárůst počtu případů, podle odborníků ale není tak exponenciální, jak mnozí předpokládali. Dramatická není ani situace v nemocnicích. 

V Česku se od pondělí do čtvrtka potvrdilo 4165 případů nemoci covid-19, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví. Minulý týden jich za stejné období bylo 3593. Očekávaná podzimní vlna ale podle epidemiologa Romana Prymuly nenaplnila očekávaní.

"Nakonec nebyla tak exponenciální, jak se původně zdálo. Křivka s počty nakažených poměrně brzy výrazně oploštila. Počty nově nakažených i nadále narůstají, je to ale lineární, a nikoli exponenciální," řekl odborník v rozhovoru pro TN.cz. 

Podle exministra zdravotnictví se aktuálně šíří různé subvarianty omikronu, průběh nemoci se u nich ale nijak zásadně neliší. "Je výrazně mírnější než třeba u dřívější delty," konstatoval a zmínil, že ani počet hospitalizovaných na jednotkách intenzivní péče není nijak vysoký. "To ani zdaleka nezatěžuje kapacitu zdravotnického systému, která je mnohonásobně větší," dodal.

Podle odborníků bylo dosaženo pomyslné rovnováhy mezi virem a imunitou. Virus sice nadále mutuje, ale lidé se s ním setkávají opakovaně, což zlepšuje jejich připravenost na další infekce. "Když se podíváme na výsledky testů, vidíme, že hladina protilátek se zvýšila natolik, že lidé se jednak méně pravděpodobně nakazí, ale také jsou pak i průběhy lehčí," uvedl Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR podle webu ČT24. 

V zahraničí dokonce již probíhají debaty o tom, jak má být covid-19 v současnosti vnímán. Podle BBC už existuje dostatek důkazů pro tvrzení, že koronavirus je na cestě se zařadit po bok chřipky, respiračního syncyciálního viru, rhinoviru či adenoviru jako další původce běžných respiračních onemocnění. 

Profesor Paul Hunter z University of East Anglia tím není zaskočen. Expert na infekční nemoci dokonce podotkl, že v budoucnu způsobí chřipka s velkou pravděpodobností více úmrtí než covid-19, který se stane "jenom další příčinou běžného nachlazení". 

Naopak profesor Adam Kucharski, který byl poradcem britské vlády během pandemie, radí mít se stále na pozoru. "U chřipky vidíme spoustu existující imunity, která komplikuje její šíření mimo zimu," poznamenal. "U covidu je otázkou, zdali se (virus) dokáže vyvinout natolik, aby unikl vybudované imunitě a působil problémy i mimo zimu. Vidíme náznaky sezónnosti, ale zatím bych neřekl, že je to definitivní," dodal.

Témata: Roman Prymula Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) nemoci