Roman Čechmánek (†52): Poslední rozloučení s legendou bude na hokeji ve Vsetíně!

Roman Čechmánek

Autor: Pavel Krejčí

15. listopadu 2023 10:31

Český hokej se od víkendu vyrovnává s náhlým úmrtím Romana Čechmánka, trojnásobného mistra světa a olympijského vítěze. Fanoušci klubu, s nímž je nejvíce spojený, se s bývalým brankářem rozloučí dnes. 

Pohřeb proběhne v úzkém rodinném kruhu, informoval Vsetín, kterému Čechmánek vychytal pět mistrovských titulů. Fanoušci ale k veřejnému rozloučení se svým hrdinou využijí dnešní domácí utkání se Sokolovem, které začne v 17:30. 

U stadionu na Lapači už je připravené pietní místo. Dnes v 16:30 vyrazí symbolický pochod od Restaurace U Marka, předepsaným dress codem je oblečení černé barvy. Vsetínští hokejisté absolvují rozbruslení v dresech s číslem 23, utkání pak odehrají se smuteční černou páskou na rukávech.

Před zápasem bude následovat minuta ticha, připraveno je i speciální pietní choreo, které fanoušci předvedou symbolicky ve 23. minutě zápasu. 

Čtěte také

Čechmánek se začal výrazněji prosazovat v polovině 90. let, kdy se Vsetínem postoupil do nejvyšší soutěže a extraligu poté s týmem hned pětkrát vyhrál. V roce 2000 se konečně prosadil do zámořské NHL, kde poté chytal za Philadelphii Flyers a Los Angeles Kings. V roce 2003 získal William M. Jennings Trophy pro brankáře týmu s nejmenším počtem inkasovaných branek.

Zlínský rodák se podílel také na zlaté éře českého hokeje na reprezentačním poli. Byl u třech titulů z mistrovství světa v letech 1996, 1999 a 2000, ze šampionátů má také dva bronzy. Stal se také olympijským vítězem, když na turnaji v Naganu kryl záda Dominiku Haškovi.

Po konci aktivní kariéry v roce 2009 se kromě trénování začal věnovat podnikání, přičemž se v souvislosti s ním ocitl před soudem. Letos mu Vrchní soud v Olomouci pravomocně potvrdil tříletý trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na zkušební dobu pěti let za podvod. 

Témata: Roman Čechmánek hokej