Robert Fico prozradil, koho by si přál za prezidenta Slovenska

Robert Fico

Autor: Markéta Dosedělová

22. ledna 2024 18:31

Slovenská vládní strana Smer-SD podpořila v prezidentské volbě předsedu parlamentu Petera Pellegriniho (Hlas-SD), uvedl premiér Robert Fico v diskuzním pořadu RTVS. Kandidovat přitom hodlá i lídr další koaliční strany. 

"Není to americký sluha jako pan Korčok, je to jednoduše člověk, který má vlastní názor, člověk, který se bude pokoušet spojovat, zatímco pan Korčok bude rozdělovat," řekl Fico o Pellegrinim podle TASR. Ocenil také mezinárodní zkušenosti a kontakty či sociální cítění předsedy parlamentu. 

Premiér reagoval i na avizovanou kandidaturu předsedy koaliční SNS Andreje Danka. Zmínil, že koaliční smlouva ji nezakazuje. S případnými požadavky SNS v případě Pellegriniho výhry se podle Fica bude muset vypořádat Hlas. Přitom připustil, že by to mohlo způsobit těžkosti. 

Pellegrini oznámil kandidaturu na prezidenta během pátečního projevu v prostorách Státní opery v Banské Bystrici. Předseda Hlasu uvedl, že v případě volebního úspěchu by skončil v čele strany i parlamentu. 

Prezidenta volí slovenští občané v přímé volbě na pětileté funkční období. Podle ústavy musí kandidáta navrhnout nejméně 15 poslanců anebo 15 tisíc občanů prostřednictvím petice. Návrhy se odevzdávají předsedovi parlamentu nejpozději do 21 dnů od vyhlášení voleb. 

Témata: Robert Fico