Prezident Pavel bez helmy? Kupka mluví o dílčí chybě, Kalousek zmínil Zemana

Petr Pavel

Autor: Pavel Krejčí

4. srpna 2023 8:38

Petr Pavel si uprostřed letních prázdnin zadělal na problém, když se nechal natočit při jízdě na motorce bez helmy. Prezident ale okamžitě reagoval a za přestupek proti pravidlům silničního provozu se omluvil. Jak jeho reakci hodnotí ostatní politici? 

Jak jsme informovali, Pavel jel na motorce bez helmy v obci Rtyně v Podkrkonoší. Důkazem je video, které zaslal divák televizi CNN Prima News. Prezident na sociální síti X uvedl, že vnímá své pochybení a omlouvá se. "Byla to hloupost. Uvědomuji si, že prezident by měl jít v dodržování pravidel příkladem," podotkl a ujistil občany, že jindy bezpečnostní opatření dodržuje.

Hlava státu také slíbila, že na sobotní akci KEEP RESPECT dá na dobrovolné vstupné částku vyšší, než je horní hranice pokuty ve správním řízení udělované za tento přestupek. "Celková vybraná částka bude využita na pomoc konkrétním motorkářům, kterým chybí peníze na léčbu jejich úrazu," dodal Pavel. 

Shodou okolností ve čtvrtek jednal s prezidentem ministr dopravy Martin Kupka (ODS), který ocenil, že jeden z nejvyšších ústavních činitelů se k věci staví čelem. "Patří k těm, kteří věnují bezpečnosti na motorce pozornost. Tohle nepochybně byla jenom konkrétní dílčí chyba," konstatoval. 

Pavlovu reakci ocenil také exministr financí Miroslav Kalousek. "Nějaký ten přestupek občas spácháme každý, svatí jsou jen na nebesích. Politik holt musí počítat s tím, že to někdo vyfotí a zveřejní. Od Miloše Zemana jsem ale nikdy neslyšel: 'Vnímám své pochybení a omlouvám se.' V tomto smyslu je to zajisté posun k lepšímu," napsal na sociální síti X. 

Témata: Petr Pavel motorkáři Martin Kupka (ODS) Miroslav Kalousek Miloš Zeman