Pavel žehlí PRŮŠVIH: Jel na motorce bez helmy, video jako důkaz. Jak to vysvětlil?

Petr Pavel

Autor: Jan Hrabě

3. srpna 2023 16:16

Prezident Petr Pavel se ve čtvrtek omluvil za jízdu bez helmy na motorce, kterou prokázalo video odvysílané jednou z velkých tuzemských televizí. Pavel zdůraznil, že pravidla silničního provozu platí i pro něj, proto dá částku udělovanou za tento přestupek na dobročinné účely. 

Na jízdu bez helmy v obci Rtyně v Podkrkonoší upozornila televize CNN Prima News, které divák zaslal video zachycující situaci. "Přijel sem, byl tady chumel lidí. Pak skočil na motorku a vyrazil na hlavní. Pár lidí na to koukalo a říkali: 'Kde má helmu?' Že by bez ní neměl jezdit," uvedl svědek.

Pavel před půl čtvrtou odpoledne uvedl, že vnímá své pochybení a za dopravní přestupek se omlouvá. "Při jízdě na motorce celý život dodržuji všechna bezpečnostní opatření, od přilby přes oblečení s chrániči až po bezpečnostní airbagovou vestu. V tomto případě jsem jel dohustit pneumatiky k čerpací stanici," napsal na sociální síti X.

Podle hlavy státu šlo o cestu dlouhou jeden a půl kilometru, která vedla převážně po řídce používané komunikaci, ale krátce i po hlavní silnici. "Byla to hloupost. Uvědomuji si, že prezident by měl jít v dodržování pravidel příkladem," poznamenal.

Prezident se v sobotu zúčastní akce KEEP RESPECT, jejímž účelem je pomoc motorkářům, kteří cizí vinou skončili na invalidním vozíku. "Při této příležitosti věnuji na dobrovolné vstupné částku vyšší, než je horní hranice pokuty ve správním řízení udělované za tento přestupek," slíbil.

"Celková vybraná částka bude využita na pomoc konkrétním motorkářům, kterým chybí peníze na léčbu jejich úrazu," dodal Pavel. 

Témata: Petr Pavel motorkáři