Prezident chystá schůzku na Hradě. Přijde Vystrčil, Fiala, Pekarová i Lipavský

Petr Pavel

Autor: Libor Frýdl

14. listopadu 2023 10:22

Další pravidelná schůzka nejvyšších ústavních představitelů k problematice zahraniční politiky České republiky se uskuteční dnes večer na Pražském hradě. Hrad o tom informoval na svém webu.

Kromě prezidenta Petra Pavla se setkání zúčastní premiér Petr Fiala (ODS), předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti).

První setkání nejvyšších ústavních činitelů po prezidentských volbách v lednu proběhlo v únoru, ještě před nástupem Petra Pavla do úřadu. Tehdy se politici dohodli na pravidelných čtvrtletních schůzkách s cílem koordinovat aktivity v rámci vnitřní i zahraniční politiky.

Na konci května se ústavní činitelé věnovali vztahům se sousedními zeměmi, Ukrajinou, ale také Čínou a Tchaj-wanem.

Co bude předmětem dnešního jednání není známo, diskuze by se ale mohla vést jak o pokračující válce Ruska proti Ukrajině, tak i o aktuální situaci na Blízkém východě, kde Izrael vyhásil válku palestinskému hnutí Hamás poté, co při útocích 7. října přišlo o život téměř 1400 lidí.

Izrael od té doby bombarduje Pásmo Gazy a celkový počet mrtvých překročil 10 tisíc. Zraněných je v enklávě více než 32 tisíc, uvádí tamní ministerstvo zdravotnictví.

Témata: Petr Pavel Markéta Pekarová Adamová Jan Lipavský