Předpověď počasí až do října: Dočkáme se konečně normálního podzimu?

Počasí

Autor: Jan Hrabě

18. září 2024 6:00

Meteorologický podzim letos začal dvěma extrémy. Po vlně veder v úvodu září přišlo ochlazení a především vydatné srážky, které způsobily povodně. Nyní by se situace měla stabilizovat, vyplývá z výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Experti se ve výhledu vrátili i k situaci z posledních dní, kdy bylo počasí teplotně podnormální, protože v druhé polovině minulého týdne se odchylka od průměrné denní teploty typické pro tuto roční dobu pohybovala od -2 až do -5 °C. Mimořádně nadnormální byl úhrn srážek až kolem 150 milimetrů za celé Česko.

Meteorologové očekávají, že období do 13. října bude teplotně průměrné až nadprůměrné a srážkově průměrné až podprůměrné. V jednotlivých týdnech spadne většinou do 10 milimetrů srážek.

"První týden období bude teplotně nadprůměrný, nejteplejší bude pravděpodobně středa s intervalem nejvyšších teplot 20 až 24 °C. Druhý týden období vychází také lehce nadprůměrný. Ostatní dva týdny budou teplotně průměrné, nejchladnější poslední týden období, kde se průměrné minimální noční teploty budou pohybovat většinou kolem 6 °C a maximální denní teploty kolem 16 °C," dodal hydrometeorologický ústav. 

Témata: Počasí Podzim ČHMÚ