Požár v Žebráku: Škoda je 1,5 miliardy korun. Hasiči byli na místě přes noc

Hasiči zasahují u požáru haly v Žebráku. 4

Autor: Jan Hrabě

15. srpna 2023 9:19

Druhým dnem pokračuje zásah u rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, kde plameny způsobily škodu za půldruhé miliardy korun. Zásah pokračoval i přes noc, technika rozebírala konstrukci a hasiči dohašovali skrytá ohniska.

V noci byla v akci technika ze Záchranného útvaru HZS ČR a pomáhala rozebírat halu. "Hasiči se tak snadněji dostali ke skrytým ohniskům, která mohli dohasit. Nyní pokračuje rozebírání haly, vyhledávání a dohašování skrytých ohnisek," uvedl HZS Středočeského kraje na sociální síti X. Poplachový stupeň byl snížen na základní, na místě dochází k redukci zasahujících jednotek. 

Operační centrum přijalo oznámení o požáru v pondělí krátce před 11. hodinou. "Volající uvedl, že hoří ve skladu plastových dílů a probíhá samovolná evakuace zaměstnanců, kteří se nacházejí uvnitř. Zároveň oznámil, že rozloha budovy je zhruba 1500 m2 a celá plechová hala je zakouřená černým štiplavým dýmem. Další volající přidal informaci, že ze střechy šlehají několikametrové plameny a černý kouř je viditelný zhruba z půlkilometrové vzdálenosti," sdělil mluvčí hasičů Jan Sýkora. 

Poplachový stupeň byl postupně zvyšován z prvního přes druhý a třetí až na zvláštní stupeň poplachu, přičemž byly na místo povolávány další jednotky. Hala se částečně zřítila, přilehlá dálnice D5 byla na pár hodin částečně uzavřena. K šíření škodlivých látek nedošlo. 

"Jelikož požár vypukl při extrémních venkovních teplotách, bylo nutné nejen zařídit dostatečný počet hasičů ke střídání, aby nedocházelo k přehřátí, ale také pitný režim pro zasahující," podotkl Sýkora. Tři hasiči byli pro opakované přehřátí transportováni do nemocnice. 

Velitel následně povolal na místo vrtulník Black Hawk, který provedl 48 shozů. Před 15. hodinou se podařilo dostat požár pod kontrolu, byla nahlášena lokalizace. "Škoda byla předběžně odhadnuta na jeden a půl miliardy. Hasičům se podařilo zásahem uchránit další hodnoty ve výši sto milionů," dodal mluvčí. 

Témata: Požáry Hasiči