Začnou padat hlavy! Babiš bude vyhazovat z vlády!

Andrej Babiš (ANO)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

7. dubna 2019 13:22

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce případné změny ve vládě probrat s prezidentem Milošem Zemanem na schůzce, na jejíž termín čeká. Řekl to v dnešním pořadu Partie televize Prima. Na pondělním jednání na Pražském hradě spolu o budoucnosti ministrů nemluvili. Změny ve vládě Babiš nevylučuje, zopakoval však, že záležitost by nejdříve probral s hlavou státu a příslušným ministrem. Členy vlády jmenuje a odvolává podle ústavy prezident na návrh premiéra. Podle Hradu se schůzka uskuteční ve velmi blízké době. "Předpokládám, že nejpozději ve středu," napsal ČTK mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

"Nemluvili jsme o tom (o změnách ve vládě), i když o tom byly spekulace," řekl Babiš k pondělní schůzce s prezidentem na Hradě, kterou ohlásil několik minut před jejím začátkem. Dodal, že se k Zemanovi znovu chystá. "Čekám na termín, chci to (případné změny ve vládě) s ním probrat," dodal předseda vlády. "Jdu ho informovat o nějakých svých návrzích a uvidíme," řekl. Konkrétní jména ministrů komentovat nechtěl. Nejčastěji se spekuluje, že by mohli skončit ministr dopravy Dan Ťok či ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (oba za ANO).

Babiš změny ve vládě poprvé připustil na začátku roku. "Tyto otázky dostávám neustále, mohu jen zopakovat, že pokud (změny) nastanou, nejdřív budu informovat pana prezidenta," uvedl. Řekl, že výměnu členů vlády nevyloučil a nevylučuje. Ministři by podle jeho představ měli pracovat, šetřit, možná méně cestovat a dohlížet na úředníky, kteří mají tendenci "dělat si, co chtějí".

Nováková čelí kritice a výzvám na odstoupení kvůli nedávnému incidentu, kdy zástupce Tchaj-wanu musel na žádost čínského velvyslance opustit setkání zahraničních investorů se zástupci českého ministerstva průmyslu. "Pokud se rozhodnu změnit ministry, budu mít podstatně důležitější důvody," komentoval záležitost Babiš. Připustil však, že se Nováková dopustila některých nepovedených výroků.

Babiš neodpověděl na dotaz, zda je s Ťokem domluvený na jeho výměně. Odmítl však, že by případný odklad jeho konce na dopravě byl způsobený policejním vyšetřováním kolem mýtného systému. "Mýto nemá nic společného s tím, jestli (Ťok) zůstane, nebo nezůstane," uvedl Babiš.

Předseda ČSSD Jan Hamáček podle Babiše změny v řadách ministrů za sociální demokracii dělat nechce. Stejně se tento týden vyjádřil i vicepremiér Hamáček.

Témata: Andrej Babiš Vláda ČR