Volební průzkum: ANO si udržuje náskok. Kdo by opustil poslanecké lavice?

Ilustrační foto.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

18. února 2019 9:52

Pokud by se teď konaly sněmovní volby, Andrej Babiš by s velkou pravděpodobností zůstal premiérem ČR. Menšinová koalice hnutí ANO a ČSSD by mohla získat až 43,5 % hlasů. Do Poslanecké sněmovny by se dostaly všechny subjekty, které v ní zasedají i teď.

Jak by v současnosti dopadly parlamentní volby? Redakce serveru stars24.cz má k dispozici exkluzivní průzkum společnosti Phoenix Research, která se téměř 1100 respondentů zeptala na to, komu by dali hlas v případě, že by se právě konaly volby do Poslanecké sněmovny.

Vítězství by podle očekávání slavilo vládní ANO, které si o uplynulém víkendu zvolilo staronové vedení. Hnutí premiéra Andreje Babiše v současnosti oslovuje 31,6 % voličů. Posiluje i druhá vládní strana, o volbě ČSSD by v současnosti uvažovalo 11,9 % voličů. Sociální demokraté se v tomto modelu umístili na čtvrtém místě.

Mezi oba vládní subjekty se vklínila Pirátská strana, která se pomalu blíží k hranici 20 procent, a ODS. O volbě Pirátů by uvažovalo 18,6 % respondentů, občanští demokraté mají o půldruhého procenta méně.

Přes deset procent už se žádná další strana nedostala. Hnutí SPD Tomia Okamury oslovilo 8,8 % voličů, Starosty a nezávislé podporuje až 6,8 % voličů. Těsně přes pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny se přehoupli i komunisté (5,9 %), lidovci (5,5 %) a TOP 09 (5,1 %).

Mimoparlamentní strany by se na Malou Stranu nepropracovali ani nyní. Největší podpoře se z nich těší Zelení (2,2 %) a Svobodní (2 %), ani jedna ze stran by ale nedosáhla ani na státní příspěvek. Deset procent lidí by svůj hlas odevzdalo ostatním subjektům, dalších devět procent respondentů neví. Sběr dat probíhal mezi 15. lednem a 12. únorem.

Témata: Volby průzkumy Hnutí ANO Poslanecká sněmovna