Zeman má rakovinu, tvrdil politik. Slova se obejdou bez trestu, rozhodl soud

Miloš Zeman.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

11. února 2019 12:58

Blížil se konec roku 2017, do prezidentské volby zbývalo několik desítek dní, prezidentu Zemanovi přitom mělo zbývat jen pár měsíců života. Tvrdil to alespoň brněnský radní Svatopluk Bartík. Jeho tehdejší slova se zatím obejdou bez trestu.

Bývalý brněnský radní Svatopluk Bartík napsal v listopadu 2017 na Facebook, že prezident Miloš Zeman má rakovinu s několika metastázemi po celém těle a zbývá mu jen pár měsíců života. Informaci sdílel na sociální síti, protože shledal, že její znalost je ve veřejném zájmu. Prezident podal na Bartíka, který zprávu později smazal, trestní oznámení.

Policie prověřovala podezření z pomluvy a poškozování cizích práv, ale loni v prosinci případ odložila. Pražský hrad proti tomu podal stížnost, kterou ale teď zamítlo Městské státní zastupitelství v Brně. Teď neexistuje další možnost, jak se proti rozhodnutí bránit.

Redakce serveru stars24.cz požádala o reakci tiskového mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka, který nás odkázal na své vyjádření na Twitteru. Tam napsal, že rozhodnutí bude mít dalekosáhlé negativní důsledky na celou společnost. „Znamená: 1) Zcela beztrestně lze šířit jakékoliv hrubé pomluvy o komkoliv. 2) Zcela beztrestně lze šířit jakékoliv dezinformace,“ konstatuje Ovčáček.

Celou kauzu dříve okomentoval i sám prezident Zeman, který radního opravdu nešetřil. „Ten člověk je svině, tohle se prostě nedělá,“ řekl tehdy prezident na adresu Bartíka v rozhovoru pro TV Barrandov.

Spor s Bartíkem však bude pokračovat ještě v civilním řízení, jež soud loni v červnu přerušil, protože Hrad si přál jeho pokračování až po ukončení trestní části kauzy. Hlava státu v něm požaduje po Bartíkovi pět milionů korun.

Témata: Miloš Zeman rakovina Jiří Ovčáček soudy