Zákon proti prznění češtiny neprošel přes vládu. Je to škoda, říká komunista

Stanislav Grospič (KSČM/

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

8. února 2019 13:01

Vláda zamítla návrh komunistů, který některá média překřtila na zákon proti „prznění češtiny“. Zástupci KSČM v něm požadovali, aby byl český jazyk uzákoněn jako státní jazyk. Vládní představitelé to však považují za zbytečnost.

Kabinet Andreje Babiše (ANO), který tolerují právě komunisté, odmítl jejich návrh uzákonit češtinu jako státní jazyk. Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek prohlásil, že návrh zákona je zbytečný. Preference češtiny jako úředního jazyka totiž platí už nyní a zákony ji podle něj upravují dostatečně. Zákon teď budou posuzovat poslanci.

Z reakce jednoho z komunistů, o kterou požádala redakce serveru stars24.cz, je poznat, že podobné rozhodnutí vlády čekali. „Někteří členové vlády již před tímto rozhodnutím takovéto zamítavé stanovisko avizovali,“ říká Stanislav Grospič.

Přesto si místopředseda KSČM nad verdiktem vlády posteskl. „Osobně si myslím, že je to škoda, protože řada států má obdobnou právní úpravu uzákoněnu. Měla ji také i prvá Československá republika, a to dokonce v rovině ústavní, v Ústavě z roku 1920 s navazujícím zákonem z téhož roku,“ vysvětluje Grospič pro stars24.cz.

O českém jazyku se v návrhu píše jako o nejdůležitějším znaku svébytnosti českého národa, nejvzácnější hodnotě našeho kulturního dědictví nebo výrazu suverenity České republiky. Podobný zákon, který obsahoval i peněžité sankce za porušování, navrhli komunisté už v minulém volebním období. Parlament ho tehdy ani nezačal probírat.

Komunistický návrh zákona zaujal i tím, že se hned v jeho úvodu objevila gramatická chyba v přechodníku. Namísto správného tvaru vycházeje použili jeho autoři mylný tvar vycházejíc, který je určen pro slova ženského rodu, nikoliv Parlament České republiky.

Témata: čeština Vláda ČR Stanislav Grospič KSČM