Čech dostal kvůli uprchlíkům 50 milionů korun. Ovčáček to neunesl a takhle vyletěl!

Jiří Ovčáček

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

2. prosince 2018 20:00

Michal Frankl z Masarykova ústavu a Archivu Akademie věd získal jako jediný Čech prestižní evropský ERC Consolidator grant. Částku ve výši téměř dvou milionů eur obdrží na výzkum problematiky uprchlíků. To se ale nelíbí Jiřímu Ovčáčkovi.

Frankl si z grantu vytvoří zhruba osmi či desetičlenný mezinárodní tým, který bude zkoumat problematiku uprchlíků ve 20. století v Polsku, Maďarsku, Rakousku, Československu a Jugoslávii.

V rámci studia se chce zaměřit na čtyři časově vymezené okruhy: první světová válka a bezprostředně poválečné období, konec 30. let, uprchlíci v době studené války a uprchlíci v 90. letech.

Výstupem grantu by měla být především řada textových materiálů, řekl serveru aktualne.cz: "Na závěr bych rád předložil knihu, předpokládám, že ji napíšu anglicky, která by měla být zásadnější prací. Kromě toho samozřejmě vznikne množství publikací a studií, budeme organizovat tematické konference a workshopy, rádi bychom to téma zviditelnili nejen mezinárodně, ale i v historiografiích těch zemí."

‪To se ale nelíbí mluvčímu prezidenta Jiřímu Ovčáčkovi, který tvrdí, že jde o plýtvání penězi. "50 milionů vyhodit za tisíce slov na téma, že máme přijímat muslimské migranty? Za takové peníze by se mohla poskytnout masivní pomoc třeba syrským dětem!" naštval se mluvčí.

Témata: češi Jiří Ovčáček uprchlíci