Díky, nechci. Babiš odmítl Zemanova slova o vládě bez důvěry

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Autor: Jan Novák, stars24.cz

3. listopadu 2017 18:01

Prezident Miloš Zeman vyvolal velký rozruch, když se nechal slyšet, že vláda Andreje Babiše může teoreticky i bez důvěry vládnout celé čtyři roky. To ale dnes sám Babiš odmítl. Tvrdí, že si neumí představit, že by celé funkční období vládl kabinet bez důvěry nebo alespoň tolerance.

„V čem se liší vláda bez důvěry od kabinetu s důvěrou Poslanecké sněmovny, když obě mohou vládnout maximálně čtyři roky? A o mně je známo, že používám Ústavu České republiky tvůrčím způsobem,“ uvedl prezident ve čtvrtek pro televizi Barrandov.

Jak se ale zdá, o něco takového šéf hnutí ANO nestojí. „Názor pana prezidenta respektuji, já ale touto cestou jít nechci. Nechci vyvolávat spory o interpretaci Ústavy a nedokážu si představit, že by tu byla vláda bez důvěry nebo tolerance celé čtyři roky,“ řekl Právu.

Připomíná, že jeho cílem je sestavil vládu odborníků. Udělá prý vše proto, aby takový kabinet dostal důvěru hned na první pokus. „Ve volbách jsme dostali hlas 1,5 miliónu voličů a zasloužíme si dostat šanci ukázat, co umíme,” uvedl Babiš.

Stejně jako Zeman, ani Babiš prý ale nechce předčasné volby. „Nechceme lidi otravovat hádkami a být součástí nějakých sporů. Nevím, proč se tady vytváří taková atmosféra. Jsem přesvědčen o tom, že naší vládě se ve Sněmovně podaří uspět,“ říká šéf ANO.

ODS se Zemanova slova vůbec nelíbí

Prohlášení Zemana se nelíbí většině stran, ohradily se proti nim například TOP 09 nebo ODS. „Slova prezidenta Zemana o 'tvůrčím používání ústavy' jsou nepřijatelná. Alespoň je však jasné, že jedinou možnou cestou, jak narušit mocenské plány dua Babiš-Zeman, je zvolit předsedou PSP kandidáta opozice,“ uvádí v reakci na prezidenta občanská demokracie.

„Řekněme si jasně, jak to je: volba kandidáta ANO na předsedu Poslanecké sněmovny je de facto podporou další menšinové vlády Andreje Babiše a Miloše Zemana bez důvěry PSP. Když vidíme souhru pana prezidenta a A. Babiše, je zřejmé, že menšinové vlády bez důvěry mohou Česku vládnout roky. Všichni, kteří podpoří na předsedu PSP kandidáta ANO, ponesou plnou zodpovědnost za politiku mocenského paktu Zeman-Babiš,“ dodává ODS.

Témata: Vláda ČR Andrej Babiš Miloš Zeman