Násilí u soudu s Peterkovou bude řešit vláda. Nikdo z nás není nad zákon, řekl Rakušan

Vít Rakušan

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

30. května 2023 19:30

Vláda se bude na středečním jednání zabývat úterním incidentem u Městského soudu v Praze, kde příznivci Jany Peterkové vnikli do soudní síně během projednávání kauzy, v níž byla obviněna ze šíření poplašné zprávy o onemocnění covid-19. Zařazení bodu potvrdil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

"Dohodli jsme se s ministrem vnitra Vítem Rakušanem, že se za účasti zástupců Policie ČR a Vězeňské služby bude zítřejší jednání vlády zabývat dnešním násilím na Městském soudě v Praze a případnými opatřeními, aby se podobné zásahy do činnosti soudů pokud možno nemohly opakovat," uvedl ministr Blažek na twitteru.

Už dříve během dne napsal, že chování lidí u soudu ukazuje, že covidové období má i jiné než zdravotní důsledky. "Uzavřeni v domácnostech jsme ztratili schopnost navzájem mluvit a ještě více podléháme neosobním sociálním sítím a vášním," konstatoval.

Ministerstvo spravedlnosti v prohlášení uvedlo, že ministr už situaci řešil s generálním ředitelem Vězeňské služby Simonem Michailidisem a předsedkyní soudu Jaroslavou Pokornou. "Zatím není známo žádné pochybení justiční stráže, které ministr Pavel Blažek děkuje za zvládnutí situace," sdělil úřad.

Událost komentoval i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který reagoval na skandování davu, že 'zákon jsme my'. "Ne. Nikdo z nás není zákon a nikdo z nás není nad zákon. Podobné excesy ukazují, jak blízko je od lživého nebo nenávistného slova k násilnému činu," podotkl na twitteru.

Fialův kabinet má ve středu podle informací na webu Úřadu vlády řešit také novelu zákona o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů či návrh na jmenování nového rektora Masarykovy univerzity.

Témata: Pavel Blažek soudy Jana Peterková Vít Rakušan (STAN) Vláda ČR