Fiala řekl, kdy představí navrhované úspory. Co zveřejněné změny sazeb DPH?

Petr Fiala

Autor: ČTK

11. dubna 2023 16:30

Konečné návrhy na snížení schodku státního rozpočtu sdělí premiér Petr Fiala (ODS) jménem vlády zhruba za měsíc. V dnešním tiskovém prohlášení uvedl, že do té doby nelze žádné pracovní materiály pokládat za relevantní. Odmítl v té souvislosti, aby se uniklé pracovní podklady prezentovaly jako finální návrhy.

Česká televize (ČT) v pondělí informovala o návrhu ministerstva financí (MF) zavést dvě sazby daně z přidané hodnoty (DPH) místo nynějších tří. Podle Fialy se neveřejné analytické materiály mylně prezentují jako finální návrhy MF. "Tuto interpretaci musím odmítnout. Nelze dělat seriózní závěry z uniklých interních pracovních podkladů, jež jsou zveřejňovány bez patřičného kontextu a vysvětlení," uvedl. Stejná situace podle něj nastala i nedávno v případě změn věku odchodu do důchodu.

Zveřejněné návrhy již kritizovaly opoziční strany, proti některým prvkům se vymezili také zástupci koaličních stran. Podle Fialy nelze ale dělat z uniklých interních podkladů seriózní závěry. "Debata o způsobu snížení schodku státního rozpočtu je velice komplexní a náročná. Na různých pracovních úrovních trvá už od konce minulého roku," uvedl. Figurují v ní desítky expertů z řad ekonomů, politických stran a úředníků, dodal.

Harmonogram prací podle Fialy počítá s tím, že se finální výsledek navrhovaných změn představí na přelomu dubna a května. "Do té doby prosím, aby ke všem únikům z projednávaných pracovních a analytických materiálů bylo přistupováno s patřičnou rezervou a jako k nehotovým věcem," uvedl. Finální návrhy chce zveřejnit jménem vlády Fiala osobně zhruba za měsíc.

Koalice podle premiéra chce potenciální úspory hledat v první řadě na straně státu. "Až poté v kapsách občanů. Tím se bude řídit politické rozhodování nad jednotlivými expertními návrhy," dodal.

MF dnes k uniklým materiálům ČTK sdělilo, že návrhy ještě musí posoudit předsedové koaličních stran. ČT v pondělí uvedla, že podle návrhu MF by se měly sloučit snížené sazby DPH, které v současnosti jsou deset a 15 procent. Nová snížená sazba by měla být 14 procent. Zároveň by se měly do základní 21procentní sazby přesunout některé položky, které nyní jsou v jedné ze snížených sazeb.

Témata: Petr Fiala (ODS) Vláda ČR státní rozpočet Daně