Andrej Babiš má jasno: Měl by prezident podepsat nižší valorizaci důchodů?

Andrej Babiš

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

13. března 2023 19:55

Osud červnové mimořádné valorizace důchodů se bude řešit i tento týden, na řadě je podpis či případné veto novely zákona o důchodovém pojištění ze strany nově inaugurovaného prezidenta Petra Pavla. Jeho soupeř z lednové volby Andrej Babiš už naznačil, co by hlava státu měla podle hnutí ANO udělat.

Pavel zatím své stanovisko nesdělil, udělat by to měl po středeční schůzce se zástupci opozičního hnutí ANO. Babiš za ním ale nepůjde, s prezidentem budou jednat Alena Schillerová a Karel Havlíček.

Expremiér a předseda hnutí vyjádřil názor minulý týden na sociální síti, ještě před hlasováním senátorů, kteří - stejně jako poslanci - vyjádřili s úpravami červnové mimořádné valorizace souhlas. Babiš s tím ostatně počítal.

"Pan prezident to má v rukou, má možnost ukázat, že je prezidentem všech. Měl by dát veto a tím pádem naši důchodci nepřijdou o peníze," uvedl ve videu na facebooku.

Důchodci si v červnu mají polepšit méně, než se původně předpokládalo. Vláda na konci února schválila upravené parametry valorizace. Každý důchod se podle nich má zvýšit o 400 korun, naroste také procentní výměra o 2,3 % podle výše důchodu. Průměrná penze tak překročí hranici 20 tisíc korun.

Témata: Andrej Babiš Petr Pavel důchody Hnutí ANO