Petr Pavel chystá plán pro prvních 100 dní. Promluvil o bydlení na Hradě i důchodech

Petr Pavel

Autor: ČTK

13. března 2023 17:40

Svůj plán pro prvních 100 dní ve funkci zveřejní prezident Petr Pavel v nadcházejících dnech. Zahrnovat bude i pravidla pro výběr ústavních soudců nebo snahu moderovat vnitropolitickou debatu mezi vládou a opozicí, řekl dnes Pavel v rozhovoru s ČTK při své první zahraniční návštěvě v Bratislavě. V dokumentu bude i plán prvních zahraničních cest.

Pavel oznámil úmysl představit plán pro prvních 100 dní ve funkci minulý týden v inauguračním projevu. Zdůraznil v té souvislosti, že mít tzv. 100 dnů hájení po nástupu do funkce by mu nebylo vlastní, raději bude kritizován za příliš aktivní start. "Veřejnost se v nadcházejících několika dnech dozví, co v plánu bude," řekl dnes ČTK Pavel.

Zahrnovat bude například proceduru pro výběr ústavních soudců. "Aby bylo naprosto jasné, jakým způsobem a v jakých lhůtách budou jmenováni ústavní soudci," uvedl. Jen v letošním roce končí mandát předsedovi Ústavního soudu (ÚS) Pavlu Rychetskému, ale i dalším šesti jeho kolegům. Soudce ÚS jmenuje prezident se souhlasem Senátu na desetileté funkční období. Pavel dříve oznámil, že chce transparentnější výběr kandidátů. Zmínil, že jejich seznam by mohl být veřejný a mohli by absolvovat veřejná slyšení.

Dokument bude zahrnovat i plán na první zahraniční cesty. Podle slovenské prezidentky Zuzany Čaputové zvažují prezidenti ČR a SR některé absolvovat společně. Podle Pavla by se to mohlo týkat například květnového jednání hlav států Rady Evropy v Reykjavíku. "Tam si dovedu dobře představit, že bychom mohli letět jedním letadlem. Bylo by to nejen úsporné, zelené, ale také symbolické," uvedl. Dalším případem by mohl být summit NATO ve Vilniusu.

Program bude zahrnovat i snahu moderovat vnitropolitickou debatu mezi vládou a opozicí nad složitými tématy. "Jako bude třeba náprava valorizačního vzorce (důchodů), tedy nejenom pro případné mimořádné, ale i pro standardní valorizace, ale hlavně následně parametry důchodové reformy, což je klíčové téma a bez spolupráce mezi vládou a opozicí to prostě nepůjde," doplnil Pavel.

Prezident chce při jednání o penzijní reformě především tlumit vášně

Při jednání o důchodové reformě chce prezident Petr Pavel zejména tlumit vášně a připomínat, že to musí být společné dílo. Řekl to dnes v rozhovoru s ČTK při návštěvě Bratislavy. Reforma přesáhne volební období kterékoli strany nebo koalice, není možné ji nastavovat každé čtyři roky nebo ještě častěji, míní.

Kabinet Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN v programovém prohlášení slibuje, že reformu provede. Premiér Petr Fiala (ODS) dříve uvedl, že reformování systému důchodů je nutné, aby byl udržitelný i pro příští generace penzistů. Hovoří se o tom už několik volebních období.

"Bude zapotřebí, aby dokument byl připraven tak, že přežije volební období, protože není možné důchodovou reformu nastavovat každé čtyři roky nebo ještě častěji," uvedl prezident. Věcně domluvit se podle něj budou muset vláda, opozice i odborníci, kteří mohou přinést jiný pohled na věc.

"Udělám všechno pro to, abych tuhle debatu opravdu věcně moderoval k cíli, který bude potom přijatelný pro obě strany a který povede ke shodě, protože to budou dělat vlastně pro sebe navzájem," dodal Pavel.

Prezidenta v brzké době čeká také rozhodnutí o sporné vládní novele o nižší červnové valorizaci penzí. Schválily ji Sněmovna i Senát. K tomu, aby vstoupila v účinnost, ji musí podepsat prezident.

Pavel chce sdělit stanovisko k vládní novele poté, co se ve středu setká se zástupci opozičního hnutí ANO Alenou Schillerovou a Karlem Havlíčkem. V případě, že by ji vetoval, Sněmovna by už pravděpodobně nestihla přehlasovat jeho postoj včas. Kabinet poukazuje na to, že předloha musí vyjít ve sbírce do 22. března, což je poslední den pro vydání vládního nařízení k červnovému navýšení penzí podle platných pravidel.

Novelu se zástupci ANO Pavel probíral ještě před svou inaugurací, představitelé hnutí s ním chtějí opět mluvit o možné protiústavnosti. Pavel už v předvolební kampani hovořil o tom, že chce komunikovat i s opozicí. Dnes ČTK řekl, že si také bude zvát na jednání ministry, pokud se bude řešit specifický problém, který se jich bude týkat. "Bude mě zajímat jejich názor, jejich přístup k řešení, případně jak by reagovali třeba na některé alternativní návrhy, jak ty problémy řešit, na kterých se právě třeba shodnou s odborníky," dodal prezident.

Pokud se podaří osvětlit Lumbeho vilu, Pavel bude přes týden rád bydlet v ní

Pokud se podaří díky vybavení osvětlit Lumbeho vilu, bude v ní nový prezident Petr Pavel s manželkou Evou přes týden rád bydlet. Objekt splňuje i bezpečnostní kritéria, řekl dnes při návštěvě Bratislavy v rozhovoru s ČTK Pavel. Používat bude na Pražském hradě stejnou kancelář jako jeho předchůdci Miloš Zeman, Václav Klaus i Václav Havel.

Pavel se s prostory na Hradě seznámil v pátek den po své inauguraci. Dříve oznámil, že na víkendy by rád jezdil do svého domova v Černoučku na Litoměřicku. Na bydlení ve zbytku týdne favorizuje Lumbeho vilu nedaleko Jeleního příkopu, ve které pobývali Klaus a zpočátku i Zeman. V poslední době v Lumbeho vilu využívala Zemanova manželka Ivana.

Pavel ČTK řekl, že vila je umístěna v krásném prostředí. "Bohužel asi měla paní Zemanová, která tam žila před námi, trochu jiný vkus, takže to prostředí působí trochu depresivně. Takže bychom ho rádi trochu osvětlili. A pokud se nám to podaří, tak tam budeme rádi přes týden bydlet," uvedl.

Rozhodnuto však podle něj ještě není. "Ale ze všech pohledů by to asi bylo optimální. Je to krásné prostředí, je to v blízkosti Hradu, takže dostupnost do práce je velice rychlá. A zároveň to splňuje všechna kritéria z hlediska bezpečnosti," uvedl. Považoval by za plýtvání prostředky, pokud by se měly vydávat peníze na zabezpečení nového objektu.

Vyloučil bydlení v apartmá přímo na Pražském hradě. "Asi málokdo by chtěl opravdu bydlet na zámku, a tam to jsou místnosti jak na starém zámku s velkými stropy a krásným starým nábytkem. Ale vůbec nepřipomínající bydlení," vysvětlil.

Vyhovující podle něj není ani tzv. Husákova vila. "To je v podstatě zámeček, něco jako menší hotel, kde je minimálně 20, 30 místností. To není bydlení pro jeden pár. Já bych si tam připadal naprosto nepatřičně. Je to zařízení, které je po rekonstrukci, není tam žádný nábytek, což samozřejmě není překážkou. Ale je to ve veřejné části zahrady, takže z hlediska bezpečnosti to nenaplňuje kritéria, ale hlavně si myslím, že nemá smysl vykládat obrovské prostředky na zajištění dalšího velkého objektu," uvedl. Dokáže si představit smysluplnější způsob využití objektu.

Témata: Petr Pavel Pražský Hrad důchody