Babiš zavítal na inauguraci. Pavlův projev komentovat odmítl

Na Pražském hradě proběhla inaugurace Petra Pavla. (9.3.2023)

Autor: ČTK

9. března 2023 18:23

Ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová ocenila, že inaugurace nového prezidenta Petra Pavla byla důstojná a na rozdíl od roku 2018 se jí zúčastnili rektoři. Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) nechtěl Pavlův projev příliš komentovat. Babiš s Pavlem prohrál v druhém kole prezidentské volby, Nerudová skončila v prvním kole třetí.

"Jsem velmi ráda, že akt proběhl důstojně za účasti všech rektorů, protože v roce 2018 se konal bez účasti rektorů kvůli tomu, že nebyl pozván kolega tehdejší Bek," řekla novinářům Nerudová. Tehdejší rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek (STAN) nedostal na rozdíl od dalších svých kolegů pozvánku na inauguraci Miloše Zemana.

Tehdejší předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) nakonec dodatečně pozval rektory a hejtmany, kteří nedostali pozvánku od kanceláře prezidenta. Většina rektorů ale na inauguraci nedorazila.

Nerudová uvedla, že Pavel ukázal, že bude civilním prezidentem. Ocenila, že upozornil na téma rozdílů v regionech a že hovořil "o odvážných lidech, kteří mají odvahu neuspět". K možné budoucí spolupráci s novou hlavou státu uvedla, že se uskutečnilo několik setkání a další budou následovat. "Budeme spolu hovořit o nějakých možných způsobech spolupráce. V této chvíli mi připadá zájem oboustranný," doplnila.

Babiš ČTK napsal, že nebude prezidenta komentovat. "Vyjádřím se až k jeho rozhodnutí k protiústavnímu jednání vlády, Sněmovny a Senátu, kteří chtějí připravit důchodce o peníze, které jim podle zákona náleží," uvedl. K Pavlově projevu později novinářům pouze řekl, že mluvil o sjednocení. "Uvidíme, necháme se překvapit," poznamenal.

Na inauguraci dorazil bez manželky Moniky, vysvětlil to tím, že nebyla pozvána. "Viděl jsem, že paní Nerudová byla s manželem, tak asi měla nějaké jiné postavení," dodal Babiš.

První místopředseda ANO Karel Havlíček považuje dnešní slavnostní akt za důstojný a výborně připravený. Pracovníci Sněmovny i Hradu podle něj odvedli výbornou práci. Pavlův projev mu v první části připadal zbytečně konfrontační. "V první části mi chybělo určitě více nadhledu a respektu k předchůdcům, soupeřům, i těm, kteří nebyli jeho voliči. Přece jen kampaň už skončila," napsal ČTK.

Druhá část podle Havlíčka byla smířlivější. "Ocenil bych, že pan prezident zmínil i pokoru a solidaritu. Líbila se mi pasáž o národní hrdosti, respektive o tom, že to není jen o velkých státech, ale i o odvaze těch menších se prosazovat," uvedl. "Být vládními politiky, tak bych asi zbystřil, protože hovořil hodně o exekutivních cílech, což přísluší spíše vládě. První příležitost naplnit svá slova bude mít ale již brzy - u rozhodování u valorizace důchodů," dodal Havlíček.

Témata: Andrej Babiš Petr Pavel inaugurace Petra Pavla (9.3.2023)