Slib prezidenta republiky: Jak se mění v průběhu času?

Petr Pavel

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

9. března 2023 9:59

Na Pražském hradě bude dnes inaugurován nový prezident České republiky Petr Pavel. Někdejší náčelník armádního generálního štábu bude muset složit slib. Co se v případě této náležitosti změnilo se zavedením přímé volby?

Znění slibu je zakotveno v článku 59 Ústavy České republiky. "Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí," řekne dnes odpoledne Petr Pavel.

Nový prezident tak musí učinit na společné schůzi obou parlamentních komor, kde složí slib do rukou předsedy Senátu. To se změnilo se zavedením přímé volby, jejímž prostřednictvím si lidé dvakrát zvolili za hlavu státu Miloše Zemana a letos Pavla. Dobová tisková zpráva Úřadu vlády dokumentuje, že ještě v roce 2008 skládal Václav Klaus slib do rukou předsedy Poslanecké sněmovny. 

Přípravy na složení slibu prezidenta republiky vrcholí. Slavnostní set pro prezidentský slib se skládá z desek a slavnostního archu. Autorem desek je Karel Matějka, písmo na slavnostním archu vytvořila Petra Dočekalová. Jsem moc ráda, že jsme takto mohli podpořit mladé umělce. pic.twitter.com/FIF1n69mdg

— Markéta Pekarová Adamová (@market_a) March 7, 2023

Předsedkyně Poslanecké Sněmony Markéta Pekarová Adamová pak před dnešní inaugurací ukázala novou vizuální podobu slibu. "Slavnostní set pro prezidentský slib se skládá z desek a slavnostního archu. Autorem desek je Karel Matějka, písmo na slavnostním archu vytvořila Petra Dočekalová. Jsem moc ráda, že jsme takto mohli podpořit mladé umělce," uvedla.

Podle tiskové zprávy Poslanecké sněmovny jde o kovové desky z duralu a mosazi s reprezentativním a státnickým charakterem, přesto je design minimalistický a nadčasový. Vyráběly se ruční prací i za pomoci současných technologií. Byly totiž navrženy a vymodelovány ve 3D softwaru.

Horní strana desek je zdobená vyfrézovaným reliéfním kaligrafickým nápisem Slib, první věta samotného slibu je pak vyvedena v modré barvě, která symbolizuje naději. Písmo vychází ze svižného nakloněného rukopisu a odkazuje k československým kaligrafům a typografům, jakými byli Jaroslav Benda, Oldřich Menhart či František Kysela, kteří se historicky podíleli na tvorbě těchto státnických dokumentů.

Témata: prezident čr Petr Pavel