Markéta Pekarová Adamová na tenkém ledě? Poslanci sepsali petici, chtějí její odvolání

Markéta Pekarová Adamová

Autor: ČTK

7. března 2023 18:45

Skupina poslanců opozičních hnutí ANO a SPD sesbírala přes 80 podpisů k podání návrhu na odvolání předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) kvůli jejímu postupu při sněmovním jednání o snížení červnové valorizace penzí.

Na dnešní tiskové konferenci před schůzí dolní komory to uvedla šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Opozice hledá viníka nepřijatelného vystupování svých poslanců v čele s předsedou ANO Andrejem Babišem, reagovala na twitteru Pekarová Adamová.

Odvolání předsedy nebo místopředsedy dolní komory je možné podle jednacího jen na písemný návrh nejméně dvou pětin všech poslanců, tedy aspoň 80 zákonodárců. Návrh na odvolání Pekarové Adamové by se mohl objevit na programu některé z dalších sněmovních schůzí.

Schillerová poznamenala, že Pekarová Adamová minulý týden jednání o sporné vládní důchodové novele naprosto nezvládla. "Schůzi neřídila nadstranicky, ale ve prospěch vládní koalice, a to je v přímém rozporu nejen s jejími slovy, když byla zvolena předsedkyní Poslanecké sněmovny, ale i v rozporu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny," uvedla. Podobně jako Schillerová se dnes na plénu vyjádřil předseda SPD Tomio Okamura, podle kterého Pekarová Adamová není předsedkyní všech poslanců, ale straní vládnímu táboru. "Jsme přesvědčeni o tom, že předsedkyně Sněmovny dlouhodobě funkci nezvládá," řekl.

Pekarová Adamová podle Schillerové absolutně selhala "při neřešení vypjaté situace ze závěru pátečního dne." Tehdy předseda ANO Babiš dvakrát odmítl respektovat rozhodnutí koaliční většiny ve Sněmovně o omezení řečnické doby pro všechny a opustit řečniště. Šéfka dolní komory podle předsedkyně klubu ANO opakovaně odmítla svolat grémium Sněmovny, aby situaci řešilo, nakonec zasáhl premiér Petr Fiala (ODS). Také podle Okamury šéfka Sněmovny "trvala na tom, aby se pokračovalo v porušování zákona".

Sněmovna po následném jednání svého širšího vedení zrušila své rozhodnutí omezit dobu vystoupením i pro řečníky s přednostním právem. Součástí dohody poslaneckých frakcí bylo i to, že o míře valorizace důchodů se bude hlasovat v sobotu od 08:00.

Témata: Markéta Pekarová Adamová