Inaugurace Petra Pavla: Jak přesně proběhne?

Petr Pavel

Autor: ČTK

3. března 2023 19:34

nauguraci nového prezidenta Petra Pavla bude za týden ve čtvrtek přihlížet asi 800 hostů, budou mezi nimi i příznivci a podporovatelé z prezidentské kampaně. Další lidé dostali pozvánku na číši vína do Španělského sálu. Veřejnost bude moct sledovat slavnostní akt na velkoplošných obrazovkách na Hradčanském náměstí nebo třetím hradním nádvoří.

Na inauguraci bylo pozváno 800 lidí, z nich asi 600 tvoří poslanci, senátoři, soudci, rektoři, velvyslanci a další zástupci důležitých institucí a veřejného života. Pavel dostal k dispozici možnost pozvat 200 hostů.

Slavnostní slib Pavel složí na společné schůzi Poslanecké sněmovny a Senátu, která začne ve 14:00, do rukou předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Po slavnostním aktu, jehož zakončení doprovodí i dělostřelecké salvy, Pavel přednese projev.

Ceremoniál by měl trvat podle dřívějších informací asi 50 minut. Následovat bude ve Španělském sále slavnostní číše vína pro asi 2500 účastníků. V době, kdy se na ni budou lidé z Vladislavského sálu přesouvat, Pavel odejde s manželkou na balkón na třetím nádvoří pozdravit veřejnost. Tento okamžik bude podle Vohralíkové doprovázet několik překvapení.

První dáma následně odejde do Španělského sálu, prezident přejde k Matyášově bráně, kde na něj bude čekat náčelník generálního štábu Karel Řehka.

Řehka novému prezidentovi podá hlášení a doprovodí ho k soše prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Cestu budou lemovat vojenské historické prapory. U sochy Pavel položí květiny. Následně bude mít možnost pozdravit se s lidmi.

Ve Španělském sále se opět připojí ke své ženě a pozdraví účastníky číše vína. Následovat bude vystoupení bývalých členů skupiny Spirituál kvintet. Zahrát by měli několik písní. 

Slavnost na Pražském hradě zakončí kolem 18:00 ekumenická modlitba ve svatováclavské kapli v katedrále svatého Víta za vlast a prezidenta. Pavel poté přejde do hlavní lodě katedrály, kde zahraje Česká filharmonie za řízení dirigenta Jakuba Hrůši Te Deum od Antonína Dvořáka.

Témata: Petr Pavel