Důchody vyvolávají velké vášně. Jurečka ale věc vidí jinak

Marian Jurečka

Autor: ČTK

3. března 2023 17:43

Odboráři nejpočetnějšího svazu KOVO chtějí 29. března protestovat před úřadem vlády proti chystané reformě penzí. Kritizují hlavně plán zvyšovat důchodový věk na 68 let. Na sjezdu úřednických odborů to dnes řekl předák svazu KOVO Roman Ďurčko.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že svůj návrh důchodových změn zveřejní v příštích týdnech. Odbory si stěžují na to, že s nimi šéf resortu a vláda připravovanou podobu reformy neprojednávají. Jurečka před nedávnem uvedl, že od odborářů zatím nedostal konstruktivní návrhy.

"Konsensus by měl u důchodové reformy být. Ne, že si to vláda upeče za pár dní," uvedl Ďurčo.

Předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula označil za skandální, že se odboráři dozvídají o chystaných zásadních změnách penzijního systému od novinářů. Kritizoval, že na připomínky k návrhům a novelám dostává odborová centrála málo času. "To opravdu není ten správný sociální dialog... Chceme být součástí, bude od nás zpětná vazba zcela jistě. Že nemusí být příjemná, to se prostě v debatách stává. Sociální dialog je někdy o méně příjemných věcech," uvedl Středula.

Ve schváleném rozpočtu výdaje na penze převyšují příjmy o 62,5 miliardy korun. V částce chybí ještě mimořádná červnová valorizace kvůli inflaci, která by mohla pro letošek stát až 34,4 miliardy korun. Vláda navrhuje teď jednorázově omezené přidání za 15,4 miliardy. Opozice to ve Sněmovně blokuje. Odbory jsou proti. Ministr práce chce předložit ale i návrh modelu mírnějších valorizací, který by platil od příštího roku. Důchodový věk se v Česku postupně zvyšuje už nyní. U mužů roste ročně o dva měsíce, u žen obvykle o čtyři. Ve 30. letech se hranice zastaví na 65 letech. Členové vlády mluví kvůli zbrždění rostoucích výdajů a zajištění udržitelnosti penzí i pro budoucí generace o potřebě pokračovat v postupném posouvání věkového limitu, a to zhruba o rok za desetiletí. Dlouhodobě to radí ekonomové i zahraniční instituce.

Témata: důchody Marian Jurečka (KDU-ČSL)