Alena Schillerová: Kvůli důchodům šla i za Petrem Pavlem

Alena Schillerová

Autor: ČTK

26. února 2023 21:54

Zvolený prezident Petr Pavel přímo neřekl, jak se postaví k novele se snížením červnové mimořádné valorizace penzí. Po jednání v Hrzánském paláci to řekla předsedkyně poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO Alena Schillerová.

První místopředseda ANO Karel Havlíček míní, že Pavel chce, aby se spor mezi opozicí a koalicí vyřešil kompromisem. Zvolený prezident podle Havlíčka vnímá jako poměrně velké riziko projednávání novely ve Sněmovně ve stavu legislativní nouze.

Ke spornému vládnímu návrhu na snížení červnové valorizace důchodů se Sněmovna sejde v úterý 28. února. ANO a další opoziční hnutí SPD už ohlásily obstrukce. Vedle samotného návrhu zpochybňují i stav legislativní nouze, který vyhlásila šéfka dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na žádost vlády a jenž má umožnit rychlejší schvalování. V případě přijetí zákona mluví opoziční zákonodárci o jeho napadení u Ústavního soudu. Kabinet žádost o vyhlášení stavu legislativní nouze zdůvodnil hrozbou značných hospodářských škod.

"Samozřejmě přímo neřekl, jak se rozhodne, to jsme ani nečekali," řekla Schillerová. Podle bývalé šéfky státní kasy by bylo nejpoctivějším řešením zákon neschvalovat, stáhnout ho a přijít s novelou zákona o státním rozpočtu, případně se bavit o řešení k 1. lednu příštího roku. Uvedla, že podložila daty ministerstva financí, že zemi nehrozí hospodářské škody a návrh neřeší strukturální deficit, je pouze řešením toho, že ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) s mimořádnou valorizací nepočítal v rozpočtu na letošní rok.

Témata: Alena Schillerová důchody