Inaugurace Petra Pavla: Kdy a kde se uskuteční a jak ji půjde sledovat?

Petr Pavel

Autor: ČTK

25. února 2023 15:17

Veřejnost bude moci sledovat inauguraci nového prezidenta Petra Pavla, která se uskuteční 9. března, z velkoplošných obrazovek na Hradčanském náměstí a třetím nádvoří. Zahraniční hosté na slavnostní akt nepřijedou, pro Pavla to ale bude náročný den. Podívejte se, co vše ho čeká.

Pracovníci hradní a sněmovní kanceláře s budoucí kancléřkou Janou Vohralíkovou doladili všechny důležité detaily inaugurace a předali si seznamy hostů. Novinářům to po společném jednání řekl kancléř Sněmovny Martin Plíšek.

Účastníci schůzky se podle Plíška domluvili na tom, že Pražský hrad bude v den inaugurace přístupný veřejnosti, která bude moci akt sledovat z velkoplošných obrazovek na Hradčanském náměstí a třetím hradním nádvoří. "Budeme se třetí nádvoří a Hradčanské náměstí snažit maximálně otevřít," řekla Vohralíková. Dohoda je na nutných bezpečnostních koridorech, u vstupu do areálu budou zachovány současné bezpečnostní rámy.

Na konci tohoto se rozesílaly pozvánky pro hosty do Vladislavského sálu i na další akce, které budou bezprostředně navazovat, uvedl Plíšek. "Seznamy zvaných hostů jsme dnes definitivně odsouhlasili a vzájemně předali," dodal.

Inauguraci bude předcházet společný oběd končícího a nastupujícího prezidenta s manželkami na Pražském hradě, doplnil hradní kancléř Vratislav Mynář. "Bude v jedné speciálně vybrané místnosti na Pražském hradě, prezident Miloš Zeman se zúčastní inaugurace, oběda, ale z číše vína se omluvil," řekl Mynář.

Pavel složí slib do rukou předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na společné schůzi obou parlamentních komor, která se uskuteční od 14:00 ve Vladislavském sále, a přednese projev. Schůze by měla trvat asi 50 minut, poté se hosté přesunou z Vladislavského do Španělského sálu, uvedla Vohralíková.

"Budou zde doplnění ostatními hosty, mezitím pan prezident vyjde na balkon, kde pozdraví veřejnost, potom půjde k soše prezidenta (Tomáše Garrigua) Masaryka. Poté, co položí květinu, by se rád pozdravil s veřejností, která věřím, že bude lemovat cestu," uvedla.

Kancléři již dříve uvedli, že se počítá s účastí asi 800 hostů ve Vladislavském sále a na následnou číši vína ve Španělském sále by mohlo dorazit až 3000 lidí. Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ve středu na twitteru uvedla, že podepisuje 850 pozvánek. Součástí programu bude také v 18:00 děkovná bohoslužba Te Deum v katedrále sv. Víta. Podle Lidových novin veřejnost také uslyší 21 salv vystřelených na počest nové hlavy státu.

Den před inaugurací se uskuteční generální zkouška za účasti předsedů obou komor Parlamentu. "Naše týmy budou všechno ladit ještě v týdnu od 6. března na místě, aby tato velká událost proběhla bez problémů, v pořádku a důstojně," řekl Plíšek. Dílčí technické zkoušky se budou podle Vohralíkové konat i příští týden.

Témata: Petr Pavel