Výchovné k důchodu: Vyplácí se od ledna, v únoru už ho řeší koalice. Proč?

Marian Jurečka

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

23. února 2023 10:01

Probíhající debata o revizi českého důchodového systému už se týká i nedávno zavedeného výchovného, o které se zvýšily penze především ženám. Bonus se sice vyplácí teprve krátce, přesto už se jím hodlá znovu zabývat vládnoucí koalice. Jaký je důvod?

O výchovné je možné žádat od loňského září, úřady ho vyplácí od ledna. Jde o příspěvek k důchodu ve výši 500 korun za vychované dítě, na který má nárok ten z rodičů, který o dítě pečoval v největším rozsahu.

Na tiskové konferenci po středečním jednání vlády zaznělo, že kvůli vysokým výdajům státu na důchody bude podrobeno analýze právě i výchovné. Konkrétně se má vyřešit otázka jeho valorizace. Bonus se totiž započítává do zásluhové procentní části penze, která pravidelně roste.

"Musíme si říct, jestli to do budoucna chceme, nebo chceme nějakou jinou úpravu. Koalice o tom bude jednat, žádné rozhodnutí ještě nepadlo, předpokládám, že ho uděláme v průběhu března," uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Jurečka ve středu pozdě večer zdůraznil, že zrušení příspěvku nepřipadá v úvahu. "Dnes jsem pouze řekl, že výchovné jednoznačně bude zachováno, ale musíme dořešit jeho budoucí valorizaci," napsal na twitteru.

Témata: důchody Marian Jurečka (KDU-ČSL)