Miliardář Janeček napadl volby prezidenta 2023. Pavla respektuji, zdůraznil

Karel Janeček

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

4. února 2023 11:31

Na den přesně před týdnem si Češi zvolili nového prezidenta. O jejich hlasy chtěl přinejmenším v prvním kole usilovat i miliardář Karel Janeček. Spravedlnosti se hodlá domáhat u českých i evropských soudů.

Janeček to potvrdil na sociální síti, přičemž zdůraznil, že nově zvolenému prezidentovi Petru Pavlovi k vítězství gratuluje a jeho zvolení respektuje. "Je bohužel velká škoda, že v těchto prezidentských volbách byla Ústavním soudem pošlapána spravedlnost i spravedlivost," podotkl.

Miliardář uvedl, že 1. února podal stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Vnímá ji jako nutný krok pro následné odvolání k Evropskému soudnímu dvoru. 

"Věřím, že tam máme velkou naději na úspěch. Oficiální výsledek voleb se už samozřejmě nezmění, spravedlnosti však bude učiněno zadost," konstatoval.

Janeček nebyl připuštěn k volbě ministerstvem vnitra ani soudy kvůli nesrovnalostem v podpisech. Podle něj se taková věc už nesmí stát. "Je důležité vytrvat až do konce, aby příští prezidentské volby již mohly být skutečně spravedlivé," dodal. 

Témata: Karel Janeček prezidentské volby 2023 Nejvyšší správní soud Soudní dvůr EU