Pavel plánuje pravidelná jednání s ústavními činiteli, promluvil i o setkání se Zemanem

Petr Pavel a Petr Fiala

Autor: ČTK

1. února 2023 21:48

Čtveřice nejvyšších ústavních činitelů by se měla setkávat pravidelně jednou za čtvrt roku, řekl nově zvolený prezident Petr Pavel po dnešním setkání s předsedy obou parlamentních komor Milošem Vystrčilem (ODS) a Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a premiérem Petrem Fialou (ODS). Pavel také uvedl, že jeho cílem není dělat samostatnou zahraniční politiku. Nejvyšší ústavní činitelé budou kroky podle něho konzultovat.

"Četnost setkání bude primárně přibližně jednou za čtvrt roku v tomto složení. Pokud bude situace vyžadovat, tak i častěji," řekl Pavel po více než hodinu a půl trvajícím jednání, které hostil Senát. Čtveřice nejvyšších ústavních činitelů je podle něho připravena koordinovat své aktivity, které se týkají nejen vnitřní, ale zejména zahraniční politiky. "Jsme zajedno v základních principech české zahraniční politiky," uvedl Pavel.

Premiér Fiala uvedl, že jde i o rozdělení rolí, o koordinaci zahraničních cest a "určitých důrazů, které budeme v zahraniční politice jako Česká republika mít". Sladění mezi vládou, Senátem a Sněmovnou se podle něho dařilo. "Velmi se těším na to, že takovouto shodu budeme mít i s prezidentem," řekl premiér.

"Rozhodně není mým cílem dělat jakkoli samostatnou zahraniční politiku, protože především zahraniční politiku vnímám jako oblast, ve které bychom měli hovořit jedním jazykem," zdůraznil Pavel.

Nově zvolený prezident si hned druhý den po zvolení telefonoval s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, jehož země čelí ruské vojenské invazi. Protesty čínské strany pak vyvolal Pavlův pondělní telefonát s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Ujistil ji, že Tchaj-wan a Česká republika sdílejí hodnoty svobody, demokracie a lidských práv a že budou dále posilovat partnerství. Podle mluvčí čínské diplomacie Mao Ning šlo o vážné vměšování do vnitřních záležitostí Číny. Čína považuje demokratický Tchaj-wan za svou nedílnou součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Pavel v úterý v rozhovoru pro Frekvenci 1 poukázal na to, že Česko má s Tchaj-wanem silné obchodní vztahy i sdílené hodnoty a nevidí jediný důvod, proč to skrývat. Z české strany to podle něj neznamená nic protičínského, ale jen vyjádření české suverenity a národních zájmů.

Předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová plánuje navštívit Tchaj-wan na konci letošního března. Vystrčil byl na zahraniční cestě v této zemi už v roce 2020.

Pavel čeká, že Zeman navrhne termín jejich setkání

Budoucí prezident Petr Pavel očekává, že mu končící prezident Miloš Zeman nabídne termín pro vzájemné jednání. Nevidí důvod k tomu, aby o setkání zvlášť žádal. Uvedl to dnes po setkání s premiérem a předsedy parlamentních komor. Zeman v neděli novinářům při návštěvě Srbska řekl, že pokud Pavel o schůzku požádá, rád se s ním setká, na což dnes odkázal Zemanův kancléř Vratislav Mynář.

Pavel uvedl, že je stejně jako Zeman k vzájemnému jednání připraven. "Ale očekával bych, že stávající prezident mi navrhne termín. Nevidím žádný důvod k tomu, abych o něj nějak zvlášť žádal, protože je zřejmé, že se sejít musíme. Takže ten návrh termínu bych rád ponechal na stávajícím prezidentovi," uvedl budoucí prezident.

Pavel chce mimo jiné Zemana požádat o to, aby už nečinil žádná zásadní rozhodnutí do konce svého mandátu. Například aby nejmenoval s předstihem nového předsedu Ústavního soudu, což Zeman nevyloučil.

Témata: Petr Pavel Petr Fiala (ODS) Miloš Zeman Miloš Vystrčil (ODS) Markéta Pekarová Adamová