Predikce výsledků voleb: Pavel získá 58 procent hlasů

Petr Pavel

Autor: ČTK, stars24.cz

28. ledna 2023 15:29

Ve volbě prezidenta podle predikce agentur STEM a STEM/MARK pro CNN Prima News zvítězí generál ve výslužbě Petr Pavel. Jeho očekávaný zisk bude údajů po sečtení hlasů z poloviny okrsků 58,24 procenta hlasů. Stejný výsledek pro Pavla předpokládala společnost Blindspot AI. Předsedu opozičního hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše tak čeká v prezidentské volbě podle prognóz porážka.

"Už teď můžeme s jistotou říct, že prezidentem České republiky dnes bude zvolen Petr Pavel. V rámci prezidentských voleb také bude rekordní volební účast," citovala televize Prima v tiskové zprávě Martina Buchtíka z agentury STEM.

Predikce jsou nadále upřesňovány. V případě agentur STEM a STEM/MARK Pavlův předpokládaný konečný zisk od zveřejnění prvních údajů o něco vzrostl. U predikce společnosti Blindspot AI naopak o něco klesl. První údaje CNN Prima News přiřkly Pavlovi 58,01 procenta po sečtení hlasů z 6,66 procenta okrsků. Společnost Blindspot AI prognózovala pro Pavla po sečtení hlasů z desetiny okrsků zisk 58,41 procenta hlasů.

Pavel vyhrál první kolo před dvěma týdny díky 1,98 milionu získaných hlasů. Babiše tehdy předstihl jen o zhruba 23.000 hlasů.

Témata: Petr Pavel prezidentské volby 2023