Kandidáti na prezidenta: Kdo je Danuše Nerudová a co o ní potřebujete vědět?

Danuše Nerudová

Autor: ČTK

20. listopadu 2022 12:51

Prezidentské volby jsou za dveřmi a server stars24.cz vám přináší profily jednotlivých kandidátů, kteří mají podle průzkumů největší šanci uspět v prvním kole. Podívejte se, kdo je kandidátka na prezidenta republiky, ekonomka a bývalá rektorka Danuše Nerudová.

Danuše Nerudová vystudovala obor hospodářská politika a správa na Provozně ekonomické fakultě tehdejší Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně (PEF MENDELU), kde v roce 2005 získala i doktorát.

Pracovala v ústavu účetnictví a daní mateřské univerzity i ve vedení fakulty, v letech 2009 až 2014 byla proděkankou a v letech 2014 až 2015 prorektorkou MENDELU, v obou těchto funkcích byla z hlediska univerzity historicky nejmladší. V lednu 2018 se stala předsedkyní tehdejší vládní komise pro spravedlivé důchody, v dubnu 2020 společně s dalšími ekonomy založila občanskou iniciativu KoroNERV-20, snažící se zmenšit dopady pandemie na českou ekonomiku. Od února 2018 do ledna 2022 byla rektorkou brněnské Mendelovy univerzity, do této funkce ji zvolil akademický senát MENDELU v říjnu 2017.

Je vdaná za právníka Roberta Nerudu, advokáta a spolumajitele právní kanceláře Havel & Partners. Mají syny Filipa a Daniela.

Prezidentskou kandidaturu zvažovala od roku 2021, oficiálně ji oznámila 31. května 2022 na svých sociálních sítích a deklarovala, že jako odborník chce stát na straně lidí, kteří zažívají dopady ekonomické krize. Ve stejném dni zahájila i petiční kampaň s cílem získat podpisy občanů pro svoji kandidaturu.

Svoji kampaň financuje z darů podporovatelů. Všechny sponzory uvádí na svém webu v sekci darovat a výši darů pak na svém transparentním účtu, kde je aktuálně 7,96 mil. korun. Mezi větší sponzory patří například investor Jiří Hlavenka, spoluzakladatel Partners Financial Services Petr Borkovec, někdejší šéfka společnosti Deloitte ČR Diana Rádl Rogerová, Constantin a Marie Kinští, majitel sítě restaurací Ambiente Tomáš Karpíšek či Kateřina Zapletalová, spolumajitelka firmy Moser.

V porovnání s ostatními kandidáty používá ke komunikaci nejvíce sociálních sítí. Svou kampaň vede na sítích Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, LinkedIn, Youtube a BeReal.

Souhlasí s principy takzvaného Green Dealu. Probíhající klimatické změny mají podle ní již dnes zásadní dopad na naši krajinu. Česká republika podle ní dostatečně neplní svůj klimatický závazek. Konflikt na Ukrajině podle ní výrazně urychlí změnu energetického mixu a přechod k udržitelným zdrojům. Energetickou krizi by řešila mimo jiné podporou nových úsporných technologií a rozvojem komunitní energetiky, v rámci které si lidé a obce budou moci prodávat elektřinu ze svých solárních panelů umístěných např. na střechách domů a škol.

Podpořila by přijetí eura, ale vláda musí nejdříve získat pro toto přijetí důvěru občanů a dát do pořádku veřejné finance. Změny v daňové politice by prováděla až po kontrole výdajů státu a ověření, zda stát utrácí veřejné peníze efektivně. ČR by podle ní měla patřit do hlavního proudu evropské integrace.

Krizi vzrůstajících cen a nákladů českých domácností by podle svých vyjádření neřešila cestou plošných opatření, ale poskytnutím přesně cílené podpory ve větším rozsahu pro nejzranitelnější skupiny. Jako nejefektivnější pomoc rodinám prosazuje zvýšení základní slevy na poplatníka a její překlopení do daňových bonusů.

Podporuje manželství pro všechny, o kterém se podle ní na veřejnosti málo mluví, byť jde podle Nerudové o téma, které mladá generace považuje za důležité a by mělo být v 21. století samozřejmostí.

Témata: Danuše Nerudová