Putin v projevu vyhlásil mobilizaci. Zeman i Fiala apelují na pokračování pomoci Ukrajině

Miloš Zeman a Petr Fiala.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

21. září 2022 16:20

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v projevu oznámil částečnou mobilizaci, začít má okamžitě. Nejvyšší čeští státní představitelé v reakci na to především apelují na pokračování pomoci napadené Ukrajině.

Prezident Miloš Zeman se domnívá, že mobilizace je důsledkem ukrajinských vojenských úspěchů z poslední doby. "Adekvátní reakcí by bylo zvýšení pomoci Ukrajině, ale to nejenom ve vojenské oblasti," tlumočil prohlášení hlavy státu mluvčí Jiří Ovčáček na twitteru. 

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) jde o snahu o další eskalaci války na Ukrajině a další důkaz toho, že jediným agresorem je Rusko. Je také třeba v našem vlastním zájmu pokračovat v pomoci Ukrajině.

"Putinův projev je hlavně snahou udržet svou pozici v očích Rusů. I proto opět zvedl ten nesmyslný příběh o agresi Západu, ačkoli jediným agresorem je tady právě Rusko," zdůraznila ministryně obrany Jana Černochová (ODS) na sociální síti. 

Připomněla, že vyhrožování jadernými zbraněmi tu není poprvé. "Pro nás to znamená jediné: dál podporovat Kyjev. Rusku musíme dát jasnou zprávu, že se nenecháme vydírat a že nesmí beztrestně porušovat mezinárodní právo, napadat cizí země a vraždit jako terorista ženy a děti," dodala. 

Témata: Vladimír Putin Rusko Miloš Zeman Petr Fiala (ODS) Jana Černochová