Kandidáti na prezidenta 2023: Favorité se ještě do boje nepřihlásili!

Pražský hrad.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

3. května 2022 15:00

Počátkem příštího roku si Češi zvolí nového prezidenta, který po deseti letech nahradí na Pražském hradě Miloše Zemana. Kdo už se oficiálně přihlásil do boje o post hlavy státu a kdo naopak vyčkává?

O kandidaturu na Pražský hrad už mají zájem více než dvě desítky osobností. Patří mezi ně podnikatelé Karel Janeček, Karel Diviš a Tomáš Březina, prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová, senátor Marek Hilšer, komik Miloš Knor, advokátka Klára Long Slámová, někdejší šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková nebo šéf hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES Jakub Olbert.

V březnovém volebním modelu agentury Median se z nich však umístil pouze Karel Janeček s pěti procenty. Stejný zisk přisuzovalo šetření také odborářskému předákovi Josefu Středulovi, kterého o víkendu vyzvala ke kandidatuře současná hlava státu.

Na prvním místě by byl Andrej Babiš s 25 %, na druhém Petr Pavel, který by měl o pět procent menší zisk. S větším odstupem by pak následoval senátor Pavel Fischer (7,5 %).

Z hlediska volebního potenciálu vedl Pavel (33,5 %), těsně následovaný Babišem (31,5 %). Třetí nejvyšší volební potenciál měl Pavel Fischer (23,5 %), čtvrtý Marek Hilšer (17,5 %), pátý Miroslava Němcová (14 %).

Témata: Pražský Hrad prezident čr