Rodičovský příspěvek: 5000 na dítě dostanou rodiny s příjmem do milionu

Vláda ČR

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

28. dubna 2022 9:19 | Aktualizováno: 28. dubna 2022 10:41

Fialova vláda na včerejším jednání rozhodla o pomoci občanům, především se zaměřila na rodiny s dětmi. Někteří lidé budou mít nárok na finanční příspěvek na každého potomka. Jaké jsou podmínky?

Nejdůležitějším bodem středečního jednání vlády byla podle Fialy pomoc občanům, na které dopadají rostoucí ceny. Premiér a ministři se shodli na balíčku opatření, která pomohou střední třídě, rodinám s dětmi, samoživitelkám a samoživitelům.

Za klíčové opatření označil Fiala jednorázový příspěvek na každé dítě ve výši 5000 korun pro domácnosti s příjmem do milionu korun. Kabinet také upravil maximální výši čerpání rodičovského příspěvku z 10 na 13 tisíc korun. 

"Připravíme také legislativní změny na podporu zkrácených a flexibilních úvazků a rozhodli jsme se také, že z plánu obnovy a operačních programů podpoříme ještě více dětské skupiny," uvedl premiér. 

"Politika naší vlády je jasná. Pomáháme těm, kteří si s těmi dopady nemohou pomoct sami. Nikoho nenecháme padnout, ale není v možnostech státních financí ani by nebylo rozumné, abychom dávali podporu plošně všem, abychom dělali plošná opatření," dodal Fiala.

Témata: Petr Fiala (ODS) Vláda ČR Sociální dávky rodina