Snížení spotřební daně: Zlevní konečně benzin a nafta?

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

7. dubna 2022 11:21

Čechům by v návaznosti na středeční rozhodnutí vlády měly zlevnit pohonné hmoty. Kabinet totiž schválil snížení spotřební daně na paliva. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se dále sníží tlak na peněženky českých občanů.

Vláda se včera rozhodla snížit spotřební daň na pohonné hmoty o korunu a padesát haléřů na litr. Snížení bude platné od 1. června od 30. září. Podle Petra Fialy (ODS) jde o další důležitý krok ke snížení tlaku na peněženky našich občanů, premiér to uvedl na twitteru. 

"Je to opatření, které v současné složité době jednoznačně pomůže všem občanům, kteří potřebují využívat automobily, ale i všem dopravcům, poskytovatelům veřejné dopravy a dalším," prohlásil Fiala dle zprávy na webu Úřadu vlády. 

Podle dat společnosti CCS činila v březnu průměrná cena za litr 46 korun. Šlo o výrazné zdražení, od října loňského do února letošního roku se totiž držela mezi 35 a 37 korunami za litr.

"Snížení spotřební daně může snížit také celkovou inflaci v ČR, byť opravdu jen omezeně, neboť i trvání snížení bude omezené. Motoristé v ČR ale z velké části stále jezdí na pohonné hmoty z ruské ropy, na níž mají nebývalé marže například polská společnost PKN Orlen či Maďarský MOL, dva největší provozovatelé čerpacích stanic v ČR," uvedl v komentáři ekonom Lukáš Kovanda. 

Témata: Daně pohonné hmoty Petr Fiala (ODS) Vláda ČR