Masakry civilistů na Ukrajině: Čeští politici jsou v šoku, Rusy viní z válečných zločinů!

Petr Fiala na misi s premiéry Slovinska a Polska na Ukrajině (15.3.2022).

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

3. dubna 2022 17:57 | Aktualizováno: 3. dubna 2022 19:44

Nejen ukrajinští představitelé, ale také čeští politici jsou zděšeni masakry civilního obyvatelstva, které mají na svědomí ruští vojáci během války na Ukrajině. Premiér Petr Fiala i ministerstvo zahraničí mluví o válečných zločinech, které je třeba náležitě potrestat.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) jsou záběry zavražděných civilistů z osvobozených měst a obcí děsivé. Není prý pochyb o tom, že se ruská armáda dopouští na Ukrajině válečných zločinů.

"Svět nikdy nesmí zapomenout Vladimiru Putinovi, že rozpoutal zbytečnou válku, při které umírají nevinní lidé," napsal předseda vlády na twitteru.

Už během nedělního dopoledne se k informacím o masakrech vyjádřila česká diplomacie, která chce pomoci k tomu, aby vinicí byli potrestáni.

Bucha massacre was deliberate. Russians aim to eliminate as many Ukrainians as they can. We must stop them and kick them out. I demand new devastating G7 sanctions NOW:-Oil, gas, coal embargo-Close all ports to Russian vessels and goods-Disconnect all Russian banks from SWIFT pic.twitter.com/oZkCAETCQp

— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) April 3, 2022

"Systematické vraždění civilistů, jehož se dopouští prchající ruská armáda, je další z řady odporných válečných zločinů Putinova režimu. Česká diplomacie se společně se spojenci bude zasazovat o to, aby všichni odpovědní byli potrestáni," uvedlo Ministerstvo zahraničních věcí.

Předseda nejsilnější opoziční strany Andrej Babiš prohlásil, že je znechucen odporným masakrem civilistů v Buči. "Vše se musí důkladně vyšetřit a zdokumentovat. Má Rusko ještě nějaké zábrany?" konstatoval na facebooku.

Večer se prostřednictvím mluvčího vyjádřila také hlava státu. "Prezident republiky Miloš Zeman odsuzuje vraždění civilních obyvatel na Ukrajině jako válečný zločin, a věří, že bude spravedlivě potrestáno mezinárodním soudem," uvedl Jiří Ovčáček. 

Starosta města Buča Anatolij Fedoruk sdělil agentuře Reuters, že v jeho městě bylo zabito přes 300 lidí. Podle ukrajinského prezidenta Mykhaila Fedorova byli mnozí civilisté popraveni střelnou ranou do hlavy s rukama svázanýma za zády.

Ministr zahraničí Dmytro Kuleba na sociální síti vyzval G7 k zavedení dalších sankcí vůči Rusku, které by se měly týkat ropy, plynu, uhlí či lodní dopravy.

Témata: Petr Fiala (ODS) Andrej Babiš ministerstvo zahraničí válka na Ukrajině Ruská armáda Miloš Zeman