Antigenní testy nebudou uznávané! Za PCR testy pro vstupy do restaurací a na akce si neočkovaní zaplatí

Adam Vojtěch (ANO)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. listopadu 2021 16:35

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dnes večer vládě navrhne, aby se jako covidový certifikát neuznávaly antigenní testy včetně samotestů od 1. prosince. Řekl to dnes novinářům. Původně se hovořilo o pondělí 29. listopadu. Osobně by byl pro přísnější opatření včetně rakouského modelu, toto je podle něj konsenzus s odborníky budoucí vlády.

"Opatření mohla byt přísnější, ale je to výsledek nějakého konsenzu. Je dělané s cílem hlavně zvýšit proočkovanost," uvedl ministr. Očkováno je v současné době 59,9 procenta populace. Od začátku listopadu, kdy se opatření zpřísnila, si nově nechalo vakcínu aplikovat 183.000 lidí.

Neočkovaní lidé se zřejmě od prosince například pro účast na kulturních či sportovních akcích nebo posezení v restauracích budou muset prokazoval PCR testem. Od listopadu ho ale nemají hrazený z veřejného zdravotního pojištění. Vojtěch dodal, že osobně je příznivcem takzvaného rakouského modelu, kde se neuznávají žádné testy, jen očkování nebo prodělaná nákaza.

Diskuse se dnes bude podle něj ještě vést o tom, jaký druh testu budou muset mít neočkovaní zdravotníci. Ode dneška musí jednou týdně podstoupit antigenní test. Podle Vojtěcha je možné, že se jim bude uznávat i po prosincovém zpřísnění.

Celoplošný lockdown podle ministra namístě není. "Nemyslím si, že je namístě omezovat ty, kteří očkovaní jsou. Udělali to, co udělat měli, pro sebe a pro společnost. Pokud bychom udělali všeobecný lockdown, tak si nemyslím, že je to správná cesta," doplnil po dnešním vystoupení na konferenci Budoucnost zdravotnictví.

"Ve všech případech začínáme brzdit trochu později, než by bylo záhodno," řekl v diskusi bývalý ministr zdravotnictví, epidemiolog Roman Prymula. Podle něj není imunizace tak silná, jak se předpokládalo, proto je třeba chránit zejména seniory. Půl roku po očkování by si měli nechat aplikovat třetí dávku. "Bez přeočkování budeme ve stejné situaci, kdy se nám mohou zahltit nemocnice," dodal. V domovech pro seniory by navrhoval testovat i očkované klienty.

Prymula, který byl ministrem loni v září a říjnu, působí jako předseda představenstva Nemocnice Agel v Říčanech a v dozorčí radě společnosti Avenier, která je distributorem vakcín. Dnes uvedl, že se neplánuje zapojit do oficiálních poradních orgánů vznikající vlády pro epidemii covidu-19.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Adam Vojtěch (ANO)