Markéta Pekarová Adamová i Alena Schillerová: Dámy čeká velká premiéra!

Markéta Pekarová Adamová u voleb

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

8. listopadu 2021 12:25

Ženy v politice, to je v posledních letech stále častěji diskutované téma. K těm nejvýraznějším u nás patří končící ministryně financí Alena Schillerová (ANO) nebo předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Obě dámy dnes čeká velká premiéra.

Poprvé se totiž schází v novém složení, které vychází z říjnových voleb, Poslanecká sněmovna. Zmíněné političky by se v ní měly dočkat role, jakou dosud ještě nezastávaly.

Schillerová je sice téměř čtyři roky ministryní financí, ale do dolní parlamentní komory zatím docházela jen jako členka vlády. Poslanecký mandát získala až v letošních volbách a hned byla zvolena předsedkyní poslaneckého klubu ANO.

Pekarovou Adamovou čeká už třetí volební období ve Sněmovně. Nově by ale měla stanout v jejím čele jako nová předsedkyně, rozhodla se tak alespoň formující se nová vláda.

Poslanecká sněmovna bude mít rekordní počet žen, bude jich 50 ze 200 poslanců, tedy čtvrtina. Před čtyřmi lety usedlo do poslaneckých lavic 44 žen, což vyrovnalo tehdejší nejvyšší počet poslankyň z roku 2010.

Témata: Alena Schillerová Markéta Pekarová Adamová Poslanecká sněmovna