Kdy bude mít Česko vládu? Miloš Zeman má před sebou tyto kroky!

Miloš Zeman, prezident ČR

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

7. listopadu 2021 11:38

Měsíc po volbách se rýsuje nová vláda. Komplikací je zdraví prezidenta Miloše Zemana, ten přesto hodlá dodržovat standardní postup při sestavování kabinetu.

V sobotu předseda ODS Petr Fiala po videokonferenčním jednání s hospitalizovaným prezidentem Milošem Zemanem uvedl, že prezident po ustavující schůzi Sněmovny přijme demisi nynější vlády ANO a ČSSD premiéra Andreje Babiše (ANO).

Fiala také sdělil, že pak se se Zemanem znovu spojí. Na tomto jednání prezidentovi předloží seznam kandidátů do nového kabinetu.

Na dotaz k možným Zemanovým výhradám vůči některým z kandidátů Fiala uvedl, že je jasné, že prezident má k některým stranám blíže a k některým je jeho postoj mnohem kritičtější. "Ale to si myslím, že bude předmětem teprve našeho příštího setkání, jak doufám, a jak doufá i pan prezident, už osobního," poznamenal.

Zeman už v pátek řekl v telefonickém rozhovoru rozhlasové stanici Frekvence 1, že s Fialovým jmenováním předsedou nového kabinetu nebude problém. Andrej Babiš nemá zájem stát se premiérem, připomněl.

Předseda ODS řekl, že jeho zhruba půlhodinový videorozhovor se Zemanem se konal ve smyslu, že prezident předpokládá, že jediným, kdo sestavuje vládu, je právě on. Česko by tak mohlo mít novou vládu v řádu týdnů.

Pětice stran se už dohodla na koaliční smlouvě i s rozdělením vládních křesel a má také shodu na programu. Předsedové stran podepíšou koaliční dohodu v pondělí před zahájením ustavující schůze nové Sněmovny. Širší vedení ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN už smlouvu schválila, Piráti ji budou ratifikovat v hlasování členů až po podpisu.

Témata: Vláda ČR Miloš Zeman