Státní rozpočet: Babišova vláda ho schválila i bez podpory ČSSD!

Ilustrační fotografie.

Autor: stars24.cz, ČTK

27. září 2021 16:55 | Aktualizováno: 27. září 2021 17:08

Vláda dnes schválila návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 376,6 miliardy korun. Na twitteru to sdělila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Rozpočet vláda schválila i přes nesouhlas koaliční ČSSD. Důvodem je růst platů státních zaměstnanců. Růst platů o 1400 korun, s kterým rozpočet počítá, nepokryje podle ČSSD ani inflaci. ČSSD tak chce podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) dál jednat o navýšení platů hasičů, policistů, zdravotníků, vojáků, učitelů i pracovníků v sociálních službách o 3000 korun.

Příjmy státního rozpočtu příští rok by měly být 1551,1 miliardy korun a výdaje 1927,7 miliardy korun, uvedla na tiskové konferenci po jednání vlády ministryně.

Rozpočet musí vláda do konce měsíce poslat do Sněmovny. Ta ho ale v současném složení už zcela jistě neschválí. Vláda tak bude muset po volbách rozpočet znovu projednat a předložit nové Sněmovně.

Prioritami rozpočtu jsou kromě úspor na provozu státu podle ministerstva financí investice za 218 miliard, růst důchodů o 805 Kč, zachování nižšího patnáctiprocentního zdanění zaměstnanců, opětovné zvýšení slevy na poplatníka o 3000 Kč, nebo podpora vědy a výzkumu.

Schillerová dále uvedla, že platy učitelů meziročně porostou o 3,5 procenta a příští rok tak průměrný plat učitele bude zhruba 47.000 korun. Rozpočet zároveň podle ní počítá s navýšením platby za státní pojištěnce o 200 Kč na 1967 Kč měsíčně. "Do českého zdravotnictví tak půjde meziročně o zhruba 14 miliard korun navíc," uvedla ministryně.

Daňové příjmy rozpočtu by měly být příští rok 701,1 miliardy korun. V červnovém materiálu ministerstvo financí počítalo s 679,6 miliardy korun. Letošní rozpočet počítá s daňovými příjmy 635,9 miliardy korun. Například z DPH by měl získat 307,9 miliardy korun.

Pro letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 500 miliard korun, Ministerstvo financí jej ale očekává kolem 400 miliard korun. Loni skončil rozpočet se schodkem 367,4 miliardy korun.

ČSSD nepodpořila rozpočet, růst platů ve veřejné sféře má za nízký

Ministři za sociální demokracii dnes na jednání vlády nepodpořili podle vicepremiéra Hamáčka státní rozpočet na příští rok, protože navrhované zvýšení platů zaměstnanců státu jen o 1400 korun nepokryje ani inflaci.

Koaliční ČSSD chce podle Hamáčka dál jednat o navýšení platů hasičů, policistů, zdravotníků, vojáků, učitelů i pracovníků v sociálních službách o 3000 korun. Hamáček to napsal na twitteru. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová na sociálních sítích informovala, že vláda nejednala o návrhu na zvýšení minimální mzdy.

"Pro rozpočet hlasovali členové vlády za ANO, zdržel se ministr zemědělství (Miroslav) Toman," uvedla na tiskové konferenci ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) s tím, že sociální demokraté pro rozpočet nehlasovali už v minulosti, a vláda se proto před volbami nerozpadne.

Vláda má rozpočet odevzdat Sněmovně do 30. září, což podle Schillerové dodrží. Zákon pak bude posuzovat Sněmovna v novém složení vzešlém z říjnových voleb. Na tiskové konferenci Schillerová uvedla, že nechce, aby stát v příštím roce hospodařil v rozpočtovém provizoriu. Doufá, že nová Sněmovna bude "státotvorná" a strany se budou snažit na rozpočtu domluvit.

"Pan premiér dnes odmítl zařadit návrh na zvýšení minimální mzdy na jednání vlády, uvedla Maláčová na twitteru s tím, že o její výši se tak bude vyjednávat až v říjnu, tedy po sněmovních volbách. Schillerová termín potvrdila.

Témata: státní rozpočet Vláda ČR Alena Schillerová Jan Hamáček CZK