Důchody: Zvýšení o 300 korun? Klíčové jednání bude příští týden!

Peníze na důchody, ilustrační fotografie

Autor: stars24.cz, ČTK

16. června 2021 18:00

K vládnímu návrhu na dodatečné zvýšení starobních, invalidních, pozůstalostních o dalších důchodů o 300 korun nad zákonnou valorizaci se poslanci sejdou příští týden ve středu. Mimořádnou schůzi dnes svolal předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Vláda patrně nepřesvědčí poslance, aby předlohu schválili zrychleně už v prvním čtení.

Měsíční penze by podle zákonných pravidel měly vzrůst od ledna v průměru o 450 korun. Dalších 300 korun navíc by mělo podle předlohy putovat do zásluhové části důchodu. Navýšení by tak bylo trvalé a částka by každý další rok při valorizaci o určité procento rostla. Ke konci letošního prvního čtvrtletí činila průměrná starobní penze 15.351 korun.

Dodatečné přidání by příští rok stálo podle podkladů 10,6 miliardy korun. O rok později by to bylo 10,9 miliardy korun a v následujícím roce 11,1 miliardy korun.

Někteří opoziční poslanci už řekli, že novelu s ohledem na stav státního rozpočtu a ekonomickou situaci Česka nepodpoří. Uvedli, že nechtějí dál prohlubovat schodky. Zmínili i předvolební uplácení voličů. Návrh kritizovali také ekonomové. Podle nich je nesystémový a do budoucna ještě zhoršuje udržitelnost penzijní soustavy.

Starobní, invalidní a pozůstalostní penze se podle zákona zvyšují vždy od ledna, a to o růst cen a polovinu růstu reálné mzdy. Valorizace tak už odráží zdražování za určité období i část navyšování výdělků. Mimořádné přidání ministerstvo zdůvodnilo v podkladech k novele tím, že očekávaný růst penzí bude nižší než v posledních letech.

Témata: důchody Poslanecká sněmovna