Covid pas a letní dovolená? Česko bojuje za volné cestování pro očkované!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

9. května 2021 15:29

Česko chce mít ještě před zavedením celoevropských covidových pasů dohodu se sousedními zeměmi, aby alespoň lidé očkovaní proti covidu-19 mohli volně cestovat. Na tiskové konferenci po jednání s rakouským ministrem zahraničí Alexanderem Schallenbergem to řekl šéf české diplomacie Jakub Kulhánek (ČSSD).

Premiér Andrej Babiš (ANO) mluvil při sněmovních interpelacích o polovině května. Jmenoval vedle Rakouska Maďarsko, Německo, Polsko, Rakousko a Slovensko. Potvrzení o očkování se podle Babiše budou uznávat v papírové podobě.

"Kromě těchto našich sousedů oslovíme turistické destinace," řekl ministerský předseda. Konkrétně zmínil Chorvatsko, Řecko a Bulharsko.

"Náš cíl je mít celoevropské řešení, směřujeme k 1. červenci. Nicméně chceme předem mít dohodu s našimi sousedy, aby alespoň ti, kteří jsou očkováni, mohli volně cestovat," řekl Kulhánek. "Všechny země začínají své systémy budovat, systémy certifikátů po očkování, prodělané nemoci. Jde o to, abychom si navzájem dokumenty začali uznávat. To potom vytvoří základ celoevropskému systému," doplnil Schallenberg.

Řada evropských států chce s ohledem na blížící se turistickou sezonu zavést takzvané covidové nebo zelené pasy, tedy doklady o očkování, prodělaném covidu-19 nebo negativním testu na koronavirus. S nimi by mohli lidé například snáze překračovat hranice bez nutnosti následné karantény.

Minulý týden se nápadem zabývali europoslanci, kteří například prosazují, aby lidé v rámci těchto pasů měli nárok na bezplatné testy. Složitá jednání se očekávají mezi jednotlivými zeměmi třeba například kvůli tomu, zda v certifikátu uznávat očkování látkou, která nemá schválení pro užití v Evropské unii.

“Pracujeme na realizaci QR kódu a v druhé polovině května testujeme naše řešení s EU,” řekl ve Sněmovně Babiš. Do konce měsíce podle něho mají být QR kódy dostupné obyvatelům v tištěné i on-line podobě. "V průběhu července budou dostupné i v mobilní aplikaci,” dodal Babiš.

Kulhánek se Schallenbergem dále probírali bilaterální otázky a další možnosti spolupráce i chystaná setkání v takzvaném slavkovském formátu (ČR, Slovensko, Rakousko). Od 1. července této skupině bude předsedat Česko.

Schallenberg poznamenal, že jedním z témat, kde země nesdílejí stejný názor, je jaderná energie. Hledání lokality pro stavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu nebo plánované rozšíření Jaderné elektrárny Dukovany podle něj vyvolávají v Rakousku jisté obavy a nervozitu. "Respektujeme suverenitu volby energetického mixu každé země, na druhou stranu máme své legitimní zájmy, stojíme o maximální transparentnost," dodal rakouský ministr.

Na tiskové konferenci po jednání ministři také prezentovali česko-rakouskou knihu s názvem Sousedé: Česko-rakouské dějiny, a to za účasti autorů Václava Šmidrkala a Hildegard Schmollerové.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) cestování