Takhle hospodaří stát v době krize: Zdravotníci dostávají na odměnách desetitisíce, úředníci statisíce!

Alena Schillerová

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. března 2021 11:29 | Aktualizováno: 14. března 2021 22:01

Zatímco lidé v první linii, mezi které patří zdravotnický i nezdravotnický personál, dostanou na odměnách "jen" desítky tisíc korun, ministerstvo financí si se současnou ekonomickou situací hlavu neláme. Úředníkům rozděluje na odměnách statisíce korun!

Ministerstvo financí loni rozdělilo mezi 44 vysoce postavených úředníků na odměnách 11,5 milionu korun. Z toho dva náměstci ministryně loni získali každý 715.000 korun a další čtyři přes 400.000 korun, uvedly Hospodářské noviny.

Schillerová přitom loni kvůli dopadům pandemie prosadila zvýšení schodku rozpočtu na 500 miliard korun, přičemž slibovala, že stát bude šetřit mimo jiné i na platech státních úředníků.

"Takové odměny státním zaměstnancům v době, kdy zhruba sedmina ekonomiky musela v boji proti pandemii zavřít své provozovny a minimálně další sedmina byla nepřímo preventivními zásahy státu dost výrazně omezena, jsou za hranou slušného a ohleduplného přístupu. Takto si stát, ministerstvo financí, představuje sdílení nákladů boje s covidem-19? Solidarita státu se souženou společností je nulová," řekla deníku hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. Loni opustila Výbor pro rozpočtové prognózy a kritizovala návrh rozpočtu.

Kritická k vyplácení odměn podle Hospodářských novin je i bývalá náměstkyně ministra financí Simona Hornochová. "Privátní sféra je také v této době pod obrovským tlakem, lidé jsou rádi, že mají práci, a rozdávat si v této době takové astronomické odměny mi přijde neskutečné," řekla deníku. Ten oslovil i další bývalé náměstky na ministerstvu financí. Podle nich byla obvyklá roční odměna kolem 250.000 korun.

Schillerová hají vysoké odměny mimo jiné mimořádnými pracovními nároky související s epidemií nemoci covid-19. Ty ale podívají například také zdravotníci, kteří si o takových odměnách mohou nechat jen zdát.

Za nasazení během koronavirové pandemie od října do konce února dostanou zdravotníci až 75.000 korun hrubého, nezdravotničtí pracovníci pak až 30.000 Kč. Odměny se budou odvíjet podle skutečně odpracovaných hodin.

Pracovníci v sociálních službách dostanou za svou práci od podzimu v dalších vlnách epidemie odměny od 15.000 do 50.000 korun podle profese a činnosti. Sociální pracovníci krajů a radnic a pracovníci odborů ochrany dětí by pak měli získat 25.000 korun.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Ekonomika platy Mzdy Alena Schillerová