Vystrčil: Vláda nesmí bezprostředně rozhodnout o vyhlášení nouzového stavu!

Miloš Vystrčil

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. února 2021 19:33

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) označil v dnešním otevřeném dopise vládě opětovné vyhlášení nouzového stavu hned po nesouhlasu Sněmovny za protiústavní. Týká se to podle něj i případu, kdy o nouzový stav požádají hejtmani.

"Zruší-li Poslanecká sněmovna nouzový stav anebo nerozhodne o jeho prodloužení, nesmí vláda bezprostředně rozhodnout o vyhlášení obdobného nouzového stavu dalšího. V takovém případě by se totiž kontrolní působnost Poslanecké sněmovny vyprázdnila," uvedl Vystrčil.

Upozornil kabinet ANO a ČSSD na to, že právní řád nabízí řadu prostředků pro boj s epidemií, aniž by při tom bylo nutné "obcházet či pošlapávat ústavní pořádek".

Vystrčil napsal, že zákon o bezpečnosti ČR jednoznačně svěřuje rozhodování o trvání nouzového stavu překračujícího délku 30 dnů Sněmovně. Pokud kabinet vyhlásí nouzový stav znovu, mohou ho poslanci zrušit.

"Ale vláda by mohla o jeho znovuzavedení chtít opětovně rozhodnout. Zásadní rozhodnutí o trvání nouzového stavu by se tak v rozporu s ústavním zákonem o bezpečnosti přesunulo do rukou vlády, která z nouzového stavu těží mimo jiné výrazným rozšířením toho, co vše může," uvedl předseda Senátu.

Témata: Miloš Vystrčil (ODS) Vláda ČR