Odměny zdravotníků: Kdy se jich lékaři a sestry dočkají?

lékaři

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

9. února 2021 10:18 | Aktualizováno: 10. února 2021 22:00

Česká lékařská komora (ČLK) v otevřeném dopise vyzvala předsedy politických stran, aby podpořili dřívější vyplacení odměn pro zdravotníky za covid-19. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v neděli v České televizi řekl, že očekává, že je dostanou v dubnu k březnové výplatě.

Celkově by mělo jít asi o 10 miliard korun, dodal na tiskové konferenci po jednání vlády. Vyplácet by je měly podle něj zdravotní pojišťovny všem pracovníkům ve zdravotnictví.

"Naším cílem je, aby tato platba šla z prostředků zdravotního pojištění formou bonifikace za službu poskytnutou covid pacientům," uvedl ministr. Podle něj je předčasné hovořit o konkrétní fixní částce, protože je vhodné, aby byli oceněni všichni zdravotníci. Ministryně financí Alena Schillerová uvedla, že zdravotníkům se od ledna zvýšili platy jako jedné z mála profesních skupin o deset procent a asi sedm procent k měsíční mzdě či platu navíc dostanou díky zrušení superhrubé mzdy.

Za březen až květen zdravotníci v nemocnicích obdrželi navíc 75.000 korun hrubého. Ostatním pracovníkům náležela odměna 30.000 korun. Celkem vláda schválila 11,5 miliardy korun, peníze většina dostala k říjnové výplatě.

"Zdravotnictví se ocitlo na samé hraně svých možností a již čtyři měsíce funguje v nouzovém režimu. Díky nezměrnému úsilí a obětavosti všech zdravotníků i dobrovolníků, kteří nám pomáhali a pomáhají, se nám podařilo zachránit desítky tisíc pacientů," napsal v dopise prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Témata: lékaři Jan Blatný