Rozvolnění opatření: Zatím není na pořadu dne?

Jan Hamáček

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

26. listopadu 2020 10:24

Situace kolem šíření koronaviru nového typu není podle šéfa Ústředního krizového štábu a předsedy ČSSD Jana Hamáčka natolik jednoznačná, aby bylo možné říct, jestli vláda rozhodne o dalším rozvolnění opatření.

Novinářům po zasedání štábu řekl, že skóre v systému PES neklesá tak rychle, jak by si všichni přáli. Za strašně vysoké číslo označil Hamáček přes 5800 v úterý pozitivně testovaných.

"V některých krajích dochází k navýšení skóre," uvedl s tím, že to může být výsledkem rozšíření nemoci v jednom místě. Jak se epidemie a s tím spojené plánované rozvolnění bude vyvíjet, bude záležet na dalších dnech, poznamenal. Podklady pro uvolňování připraveny, úterní vývoj a odhady ministerstva zdravotnictví pro další dny ale nejsou moc optimistické, uvedl Hamáček.

"Platí, že buď budou naplněny podmínky pro uvolnění a bude se uvolňovat, nebo nebudou a uvolňovat se nebude," řekl Hamáček. Vláda podle něj nebude hlasovat o přechodu ze čtvrtého stupně systému na volnější třetí, ale o jednotlivých opatřeních s tím spojenými. Poznamenal, že zájmové skupiny nyní vyvíjejí velký tlak na příslušné ministry, aby se zmírnila opatření v jejich oborech.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Jan Hamáček