Nouzový stav: Prodloužení v ohrožení!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

19. listopadu 2020 14:07

Vývoj epidemie koronaviru vykazuje známky brzdění, je ale nezbytné pokračovat v dodržování vládních opatření, řekl dnes poslancům ministr zdravotnictví Jan Blatný. Za hlavní důvod pro další prodloužení nouzového stavu o 30 dnů pokládá ministr snahu udržet sníženou mobilitu lidí, a tím možnost sociálních kontaktů. Podporu má ale pouze od komunistů, opozice je proti.

Předseda KSČM Vojtěch Filip bude prosazovat, aby komunističtí poslanci hlasovali pro prodloužení nouzového stavu o 30 dnů, jak chce vláda, nebo aby byla požadovaná doba zkrácena co nejméně. Řekl to dnes ve Sněmovně při projednávání žádosti menšinového kabinetu ANO a ČSSD, kterou komunisté v dolní komoře tolerují. Podobně jako Filip se vyjádřil místopředseda komunistické strany Stanislav Grospič.

Opozice naopak v dnešní sněmovní debatě kritizovala vládu a její návrh prodloužit nouzový stav o 30 dní, tedy až do 20. prosince. Opoziční řečníci poukázali na to, že jde o zásadní opatření, které omezuje svobody občanů. Stěžovali si i na to, že vláda nepředkládá údaje o vyhodnocení účinnosti přijatých opatření. Vládě vytýkali i to, že podle nich postupuje chaoticky.

Například předseda Pirátů Ivan Bartoš vládu obvinil z toho, že v září kvůli snaze o volební zisk situaci podcenila. Nechala situaci dojít podle něho až do momentu, kdy má Česko jedny z nejhorších koronavirových čísel na světě. Prodloužení nouzového stavu je věc naprosto zásadní, jde o omezení základních práv a svobod, a musí být vždy dobře odůvodněno a vysvětleno, argumentoval.

"Prodlužování na dobu delší než jednoho týdne je zacházení s nezajištěnou a nezabezpečenou municí," uvedl poslanec ODS Bohuslav Svoboda. Sněmovna by podle něho měla scházet a vyhodnocovat situaci pravidelně. Podle poslance občanských demokratů Petra Bendla jde zejména o to, jak budou vypadat konkrétní opatření k omezení šíření nákazy.

Podobně se vyjádřil šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. "Lidem některá opatření nedávají logiku," řekl. Poukazoval například na to, že řetězce zaměřené na potraviny prodávají i široký sortiment jiných věcí, zatímco provozovny drobných živnostníků musí být zavřeny. Vládu Jurečka nařkl z toho, že neumí dostatečně pomoci lidem, kterým omezí jejich zdroje příjmů. Jako příklad uvedl, že živnostníci nemohou kombinovat jednotlivé formy podpory.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová označila žádost vlády o prodloužení nouzového stavu za odfláknutou, některé informace podle ní nejsou aktuální, další chybí. "Hazardujete dlouhodobě s důvěrou lidí v to, že víte, co děláte," uvedla. Nový protiepidemický systém by měl podle ní obsahovat i stupně, k nimž nebude stav nouze nutný. TOP 09 by podle Pekarové Adamové mohla za splnění určitých podmínek hlasovat pro prodloužení nouzového stavu nejvýše o dva týdny. O 14 dnech se zmínil také místopředseda lidoveckých poslanců Jan Mihola.

Témata: Poslanecká sněmovna